BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Noutati legislative - Plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor declarata neconstitutionala
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca, potrivit art. 480 din Codul civil, dreptul de proprietate este atat un drept absolut ce se exercita prin cele 3 prerogative ale sale, usus, fructus si abusus, cat si un drept exclusiv din punctul de vedere al titularului, care le poate exercita in mod liber, cu respectarea, insa, a ordinii publice si a dispozitiilor imperative ale legii. Or, daca, potrivit Constitutiei, dreptul de proprietate privata este garantat, atunci el este garantat cu toate cele trei prerogative ale sale. Prin urmare, textele de lege criticate, stabilind plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor, incalca doua dintre prerogativele dreptului de proprietate, anume posesia si, respectiv, folosinta.
Potrivit jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, notiunea de "bun" inglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat care are o valoare economica. In acest sens, salariul poate fi asimilat unui bun protejat de art. 1 din primul Protocol aditional la conventie. In plus, Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 1.221/2008, a statuat ca dreptul la salariu este o componenta a dreptului la munca si protectie sociala a muncii ca drept fundamental cu un continut complex.
Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs. de legislatia muncii!
In continuare se sustine ca, pentru salariile platite prin carduri, institutiile de creditare prin intermediul carora se efectueaza aceste plati nu platesc dobanzi, ceea ce duce la o imbogatire fara just temei a acestora. Mai mult, in virtutea dreptului de proprietate care se intinde la tot ceea ce bunul produce, proprietarul poate cere tertului la care se afla bunul si restituirea fructelor produse de acesta.
Si, in fine, se arata ca art. 8 din ordonanta de urgenta criticata permite exceptarea de la regula platii salariului prin intermediul cardului, dar o asemenea masura este lasata la aprecierea ministrului finantelor.
(Decizia Curtii Constitutionale nr. 859 din 16 iunie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 5-8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 149/2007 privind aprobarea unor masuri in domeniul finantelor publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 520 din 29 iulie 2009)