BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Nefericire la fabrica de fericire
Salariatii de la compania Coca-Cola au protestat ieri in fata sediului companiei nemultumiti fiind de rezultatele negocierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate.
Potrivit posturilor de televiziune, a avut loc „o greva spontana” a salariatilor dela Coca-Cola. Personal, nu am certitudineaca salariatii au intrerupt lucrul spontan.In situatia in care s-a intâmplat acest lucru, consider ca salariatii au incalcat prevederile Legii nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca.
Credeam ca noi, cei multi, suntem diferiti de politicienii care ne reprezinta si care actioneaza"in dispretul legii". Se pare ca nu toti. Poate ca pachetul salarial oferit de celebra firma de bauturi nu ii multumeste pe salariatii care sustin ca firma lor este lider de piata in domeniu. Exista, insa, o procedura legala care trebuie urmata. Potrivit prevederilor art. 3 alin. (4), negocierea colectiva anuala obligatorie are ca obiect cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. undefined undefined undefined undefined undefinedundefined In caz de divergenta la aceasta negociere obligatorie, salariatii pot declansa conflictele de interese, iar dupa parcurgerea etapei obligatorii a concilierii, greva.
Sindicatul „Alternativa 2002” a fost obligat anul trecut sa plateasca despagubiri in valoare de 8 miliarde de lei vechi ca urmare a prejudiciului cauzat combinatului Azomuresin urma unei greve din iunie 2003. Scriam in decembrie 2007 ca „perioada grevelor spontane a apus”. Se pare ca m-am inselat.
Care sunt solutiile propuse de sindicate pentru rezolvarea problemei crizei fortei de munca? De ce sunt preferati tinerii pe pozitii de top management in companiile mari? Cei ii nemultumeste pe salariatii de la Coca-Cola?