BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Pensia privata obligatorie
La sfarsitul acestei saptamani se incheie prima etapa a procesului de implementare a sistemului de pensii private obligatorii, etapa aderarii la un fond de pensii administrat privat. Daca ai intre 16 si 35 de ani si nu ai subscris inca la niciunul dintre cele 18 fonduri de pensii, grabeste-te! Mai sunt cateva zile in care tu poti alege.
Dupa expirarea acestui termen, vei fi repartizat aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta (CNPAS). Repartizarea obligatorie se realizeaza direct proportional cu numarul participantilor la un fond de pensii la data efectuarii repartizarii.
Nu lasa statul sa aleaga pentru tine! Aproximativ 3,2 milioane de romani (din cei aproximativ 3,5 de potentiali participanti) si-au exercitat deja dreptul la optiune. Conform datelor centralizate de catre C.S.S.P.P. la 1 ianuarie 2008, Fondul de Pensii administrat Privat ING (ING FOND DE PENSII S.A.) are cei mai multi participanti (1.066.2003). Urmeaza AZT Viitorul Tau Fond de pensii administrat Privat (ALIANZ-TIRIAC PENSII PRIVATE) care are 798.753 si Fondul de Pensii administrat Privat ARIPI (GENERALII FOND DE PENSII S.A.) cu 301.906 participanti.
Mai multe detalii despre schemele fondurilor de pensii administrate privat si despre garantiile sistemului de
pensii private gasesti pe
http://www.csspp.ro/
.
Cum incadrezi tinerii in munca? Care este valoarea salariului mediu net? Ce pondere are salariul fix in pachetul salarial al directorilor din domeniul bancar? De ce solicita sindicatele, patronatele si societatea civila introducerea unor garantii pentru un randament minim al fondurilor de pensii?