BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Salariul minim „resuscitat”
Discutiile din jurul salariului minim negociat pe economie par ca nu se mai termina. Cuantumul minim al acestui salariu va fi de 500 de lei, daca partenerii sociali vor respecta intelegerile conform carora anul acesta vom avea un singur salariu minim valabil atat in sectorul public, cat si in cel privat. Discutiile se poarta acum in jurul coeficientilor minimi de ierarhizare.
Prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National in vigoare sunt stabiliti urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare:
a) muncitori:
1. necalificati = 1,
2. calificati = 1,2;
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2,
2. postliceala = 1,25;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3,
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.
Acesti coeficienti de salarizare se aplica la salariul minim negociat pe unitate. Patronatele solicita diminuarea acestor coeficienti minimi de ierarhizare. Coeficientul pentru personalul cu studii superioare ar urma sa fie diminuat cu 0,5, ceea ce ar duce la o diminuare semnificativa a salariului minim de incadrare pentru aceasta categorie de personal (750 de lei, in loc de 1.000).
Personal, nu inteleg demersul patronatelor. Cum am aratat si in alte editoriale, nu s-a intamplat niciodata ca sindicatele sa renunte la un drept castigat. Sunt convins ca se va mentine si anul acesta grila de salarizare prevazuta la art. 40 din CCMUNN pentru anii 2007-2010.
Care este punctul de vedere al sindicatelor in privinta diminuarii grilei de salarizare? Cu cat a fost diminuata cota de contributii la bugetul asigurarilor pentru somaj? Cand vom putea primi primele vouchere de vacanta?