BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata
Am citit Hotararea Guvernului nr. 1.507 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr. 877 din 21 decembrie 2007. Incepand cu 1 ianuarie 2008, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 500 lei lunar.
Am ramas neplacut surprins de modul in care a fost redactat acest act normativ. „Incepand cu 1 iulie 2008, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 540 lei lunar, reprezentand 3,176 lei/ora, in conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii.”
Cine masoara „nivelul productivitatii muncii”? Dupa ce criterii? O crestere a productivitatii muncii cu 2% este suficienta?
Prevederea potrivit careia nivelul salariului de baza pentru personalul bugetar nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata este nefericit formulata.
Daca am tine cont doar de aceasta prevedere, am putea interpreta ca in sectorul privat salariul minim garantat in plata poate fi mai mic de 500 lei. Potrivit art. 159 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul minim brut orar pe tara. Asadar, totii angajatorii (publici sau privati) sunt obligati sa respecte prevederile privind salariul minim brut pe tara garantat in plata.