BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Indemnizatia de crestere a copilului si fractiunile de luna
In conditiile in care in ultimul an anterior nasterii copilului o viitoare mamica a fost angajata la doua firme diferite, iar in carnetul de munca exista o intrerupere de 5 zile intre fostul angajator si actualul mai poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Potrivit dispozitiilor art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana!
Click aici.
Normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta aprobate prin H.G. nr. 1025/2006 si H.G. 1682/2008 vin sa dezvolte prevederile actului normativ.
Aflam astfel ca in calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7) din H.G. 1025/2006, modificata si completata.
Mai mult decat atat, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare.
Ca urmare, persoana in cauza este beneficiara indemnizatiei de crestere a copilului.