BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → CODUL MUNCII: Programul de munca
Un salariat cu o situatie speciala acasa, doreste un program flexibil care sa ii permita prezenta la domiciliu in anumite ore ale zilei, asa incat ne intreaba daca poate fi beneficiarul unui astfel de program si ce presupune un astfel de program comparativ cu cel fix, in care sunt determinate de catre angajator orele de incepere si cele de incetare a lucrului.
Raspuns:
Puteti beneficia de un astfel de program de munca daca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate ori, in lipsa acestuia, in regulamentul intern este prevazuta posibilitatea unor programe individualizate, caci nu toti angajatorii pot acorda astfel de programe in sprijinul intereselor particulare ale salariatilor.
Ce se intelege prin program individualizat?
Programul individualizat de munca presupune un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
Astfel, durata zilnica a timpului de munca de 8 ore pe zi in cazul angajatilor cu norma intreaga este impartita in doua perioade:
- o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca;
- o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare.
Expertul dvs. in Codul muncii si in legislatia muncii |
Daca nu aveti inca stipulata in contractul colectiv o astfel de posibilitate, bineinteles ca puteti mandata sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor sa incerce pentru viitor obtinerea la masa negocierii contractului un astfel de beneficiu, cu atat mai mult cu cat exista potrivit art. 13 alin. (2) din CCMUN pe anii 2007-2010 obligatia pentru partenerii sociali ca in cazurile in care se dovedeste ca este posibil, sa poarte negocieri pentru a fixa orare flexibile de lucru si modalitati de aplicare a acestora.
Evident ca nu vom putea vorbi de un program flexibil de munca in situatia unui vanzator care trebuie sa deschida, respectiv sa inchida magazinul la ore fixe, dar vom putea vorbi de un astfel de program flexibil cand munca pe care o presteaza salariatul este de creatie, cand salariatul este, spre exemplu, programator pe calculator.
In ceea ce priveste tinerii angajati in varsta de pana la 18 ani, pot beneficia de un program flexibil de munca numai cu respectarea duratei maxime a timpului de munca de 6 ore pe zi.
Chiar daca salariatii beneficiaza de un program flexibil, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Prin exceptie, ca si in cazul angajatilor cu program de lucru obisnuit, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Perioade de referinta mai mari de 3 luni se pot negocia prin contractul colectiv la nivel de ramura de activitate aplicabil, in conditiile stabilite prin art. 111 alin. 2 indice 1 din Codul muncii.