Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concedii medicale si indemnizatii



Speta:

Societatea la care a lucrat o salariata si-a incetat activitatea in urma intrarii in faliment. Inaintea incetarii activitatii firmei salariata a intrat in concediul de maternitate.

Intrebare:

I n conditiile platii contributiei de asigurari sociale de sanatate conform dispozitiilor legale pana la incetarea activitatii firmei, salariata va beneficia de indemnizatia de maternitate si dupa intrarea in faliment a societatii?

Raspuns: Da, conform dispozitiilor art. 32 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii...
acum aveti toate raspunsurile la indemana!

Potrivit art. 2 alin. (1) din acest act normativ, asiguratii au dreptul la urmatoarele concedii medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

Dreptul la aceste concedii si indemnizatii este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii.

Conform art. 32 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 daca angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile la concediile si indemnizatiile care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

Drepturile achitate in aceste conditii urmeaza a fi recuperate de catre casele de asigurari de sanatate de la angajator.

Mai mult decat atat, persoanele vor beneficia de dreptul la concedii si indemnizatii si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.


Discutati direct cu specialisti in dreptul muncii despre:

  • Obligatiile dvs. (angajatorul) in cazul unei sanctiuni disciplinare
  • Cum puteti concedia un angajat in mod perfect legal?
  • Cum va puteti proteja contra eventualelor procese intentate de fosti angajati?
  • Ce prevederi e bine (pentru angajator) sa contina regulamentul intern?

+ BONUS: Conventiile civile – legale sau nu?

Pentru detalii, click aici.


Tags: CASSconcediu medicalplata concediu medicalindemnizatieasigurari socialematernitate


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Concedii medicale si indemnizatii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

3ComentariiAdauga comentariul tau

1
flo 07-Aug-2009
Am intalnit o situatie mai neobisnuita: un pensionar care lucreaza cu timp partial 2h/zi la firma noastra a avut spitalizare in urma careia nu i s-a dat certificat medical ci un bilet de externare. Afacut o cerere pe care inca nu am vazut-o la dl. director prin care vrea sa i se plateasca zilele respective ca si cum ar fi fost in concediu medical.
Intrebarea mea este: se poate asa ceva, exista vreo lege care sa prevada plata zilelor de spitalizare in baza unui bilet de externare? Cum se procedeaza in situatii de genul acesta cu pensionari?
2
MARIANA 01-Iul-2009
am o angajata care a revenit la serviciu dupa concediul de ingrijire a copiluili pana la varsta de 2 ani si din prima zi a prezentat certificat medical fara a lucra nici o zi. Care este baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical?
3
MANOLE MARIA 17-Mar-2009
sunt angajata pe15 oct 2008 .voi naste pe 20 iunie2009.daca voilua concediul prenatal cuvenit si apoi voi continua sa lucrez pana la implinirea celor 12 luni voi putea primi in cotinuare concediu pentru cresterea copilului pentru perioada ramasa pana la 2 ani
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special