BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Salariatii de ieri (de acum 20 de ani) si de astazi
Brasov, 15 noiembrie 1987... 400 de muncitori de la uzina „Steagul Rosu” pornesc in mars spre „judeteana de partid” nemultumiti ca salariile care le intarziasera o saptamana le-au fost injumatatite.
Pe traseul urmat, Calea Bucuresti - Spitalul judetean – Prefectura, li se alatura si alti „manifestanti”. In fata Prefecturii, 15.000 de oameni striga: „Jos Ceausescu!” „Jos Comunismul!”. Acei oameni au platit scump pentru ca si-au cerut un drept, dreptul la salariu pentru munca depusa. De fapt, au cerut mai mult decat atat... un drept fundamental: dreptul la libertate individuala.
Aveam doar 5 ani la acel moment si nu imi amintesc prea multe, dar tata mi-a spus ca dupa aceste evenimente au urmat zile intregi de perchezitii si au fost organizate sedinte de partid in fiecare zi. Toate acestea se intamplau intr-un oras situat la 15 km de Brasov.
Cred ca si datorita acelor oameni pot scrie astazi liber, cenzurat fiind doar de bunul simt...
Astazi romanii beneficiaza de dreptul la negocieri individuale si colective. Astazi dreptul la greva este inscris in Constitutie, iar sindicatele negociaza cu patronatele si guvernul de pe pozitii de egalitate.
Astazi, foarte multi romani lucreaza in afara tarii, iar liderii salariatilor fac parte din Comitetul Economic si Social European.
Cred ca toate acestea se intampla si datorita acelor oameni care in noiembrie ’87 au aratat ca un regim tiranic poate fi schimbat. Revolutionarii din decembrie ’89 s-au ales cu privilegii... revoltatii de la Brasov s-au ales cu uitarea.
Cat de mare este piata de recrutare online?
De ce fac profesorii greva in fiecare zi?
Ce trebuie sa stii despre munca in echipa?