BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Din seria „Salariul minim”...
Salariul minim a devenit o adevarata „vedeta”. Nu exista mediu de comunicare in care sa nu fie prezentat un material despre salariul minim. Deschizi ziarul: „Ministrul Muncii admite posibilitatea stabilirii unui salariu minim”; intri pe internet: „Sindicatele ameninta cu proteste daca salariul minim nu va fi 550 de lei”; in sfarsit, deschizi televizorul: „singura oferta oficiala a patronatelor privind salariul minim negociat este de 460 lei.”
Ce are „atat de special” salariul minim? De fapt nu e doar unul, sunt mai multe: salariul minim garantat in plata (stabilit prin H.G.; 390 lei in prezent), salariul minim negociat (la nivel national – 450 lei, de ramura, de grupuri de unitati, unitate), salariul minim stabilit conform indicilor de ierarhizare (salariul minim negociat x coeficientul minim de ierarhizare).
Ministerul Muncii doreste sa introduca un salariu minim unic. S-a vorbit in ultimele zle si despre aceasta posibilitate. „Bomba” a fost aruncata ieri seara de ministrul muncii care doreste ca prestatiile sociale sa nu se mai raporteze la salariul minim garantat in plata ci la un alt indicator ce va fi stabilit in urmatoarele zile. Paul Pacuraru sustine ca in 10 zile, Ministerul Muncii va elabora un proiect de act normativ care va modifica intreaga legislatie a asigurarilor sociale. Toate prestatiile de asigurari sociale care se raporteaza in prezent
la salariul minim se vor raporta la un nou indicator.
Pregati-va de o noua avalansa legislativa in domeniul asigurarilor sociale!
Care este valoarea salariului minim propus de Guvern? De ce considera sindicatele ostil bugetul de stat pentru anul 2008? Care sunt implicatiile stabilirii unui salariu minim unic?