BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Echitatea salarizarii
Salarizarea este semnalul cel mai important pe care angajatorul il da angajatilor referitor la contributia acestora la performantele companiei.
Atat pentru managementul firmei cat si pentru angajati este important sa existe o baza rationala si obiectiva pentru deciziile care afecteaza recompensarea angajatilor, adica un sistem de salarizare ale carui politici si proceduri sa fie cunoscute si acceptate in firma.
Prin echitatea salarizarii se asigura un tratament corect tuturor angajatilor in ceea ce priveste corelarea salariilor cu munca depusa si complexitatea acesteia.
Pe de alta parte, inechitatea salarizarii constituie o cauza importanta a demotivarii salariatilor, ale carei principale consecinte sunt ineficienta la locul de munca, lipsa de cooperare a angajatilor si fluctuatia mare de personal.
Echitatea salarizarii implica respectarea a trei conditii:
1. Echitate interna a posturilor, care reprezinta modalitatea de salarizare a angajatilor ce ocupa posturi diferite in aceeasi organizatie.
2. Echitate interna individuala, care reprezinta modalitatea de salarizare a angajatilor ce ocupa posturi similare in firma.
3. Echitate externa, care reprezinta modalitatea de salarizare a angajatilor proprii in raport cu angajatii altor organizatii, pentru posturi similare.
Folositi CD-ul "107 modele si formulare vitale in HR" ca sa intocmiti corect si rapid documentele de resurse umane, conform prevederilor din Codul muncii! Click aici! |