BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Cumulul pensiei cu salariul
Potrivit art. 56 din Codul muncii, contractul individual de munca īnceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de vārsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii.
Drept urmare, in asemenea situatii angajatorul nu face decat sa constate incetarea de drept a contractului individual de munca al salariatului in cauza.
Sunt nenumarate cazurile in care pensionarii hotarasc reincadrarea in munca, caci motivatiile de ordin financiar si o anumita marginalizare sociala sunt suficiente pentru a determina pensionarul sa isi reia activitatea profesionala.
In privinta beneficiarilor pensiei de urmas, pensionarilor pentru limita de varsta si a pensionarilor de invaliditate de gradul III, legea permite cumulul pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, in temeiul art. 94 alin. (1) lit. a), c) si d) si 54 lit. c) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Ca urmare a continuarii unei activitati profesionale, beneficiarii pensiei pentru limita de vārsta pot solicita recalcularea pensiei dupa realizarea fiecarui stagiu de cotizare de minimum 12 luni.
In privinta pensionarilor pentru invaliditate de gradul I si II, acestia nu pot cumula pensia cu salariul, caci una dintre caracteristicile incadrarii intr-un astfel de grad de invalidate este pierderea totala a capacitatii de munca.
Se pune intrebarea fireasca daca beneficiarii pensionarii anticipate si anticipate partiale pot fi cumularzi.
Raspunsul este ca aceste categorii de pensioanari nu pot fi cumularzi, pentru aceste persoane existand posibilitatea continuarii activitatii profesionale cu suspendarea drepturilor de pensie pana la implinirea varstei standard de pensionare, situatie in care pensia anticipata si pensia anticipata partiala devin pensie pentru limita de varsta.