BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Caz practic: Obligativitatea infiintarii punctelor de lucru
Intrebare:
Va rog sa ne comunicati daca societatile pe care le prezint mai jos trebuie sa-si declare punct de lucru? Care sunt demersurile?
1. O societate are ca obiect de activitate jocurile de noroc respectiv incheie contracte cu diverse societati pentru a amplasa masini electronice - declar punct de lucru?
2. La fel si la o societate de constructii care efectueaza mai multe lucrari in diverse zone ale orasului sau judetului declar pentru fiecare punct de lucru?
Codul fiscal, prieten sau dusman?
Ceva ce dvs. trebuie sa aflati neintarziat!
Raspuns:
Art. 74 din Codul de procedura fiscala prevede: „contribuabilii au obligatia de a declara organului fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile, infiintarea de sedii secundare”, fara insa a da o definitie a sediului secundar.
Din pacate nici Normele metodologice de aplicare a Codului de procedura fiscala nu ne ofera o definitie exacta a punctelor de lucru. La punctul 71.1. se prevede: „prin sediu secundar se intelege o sucursala, agentie, reprezentanta sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, inclusiv de tipul celor definite de art. 8 din Codul fiscal.” Prin art. 8 din Codul fiscal sunt reglementate numai activitatile nerezidentilor, asadar nu sunt aplicabile in cazul dumneavoastra.
Singura reglementare la care ne putem limita in acest sens ramane Legea 273/2006 privind finantele publice locale. Prin art. 32 alin. (7) se reglementeaza: “orice persoana subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, institutia publica si institutia publica locala, care are organizata o entitate, cu sau fara personalitate juridica, la alta adresa decat sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizeaza venituri din salarii, are obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a entitatii respective, ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui raza teritoriala se afla adresa unde se desfasoara efectiv activitatea acelei entitati.
Solicitarea se face in termen de 30 de zile de la data infiintarii, pentru entitatile nou-infiintate. Organul fiscal are obligatia ca, in termen de 5 zile de la inregistrarea fiscala, sa transmita o copie de pe certificatul de inregistrare fiscala primarului unitatii administrativ-teritoriale/sectorului municipiului Bucuresti in a carei/carui raza teritoriala isi desfasoara efectiv activitatea entitatea respectiva. Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea astfel incat aceasta sa reflecte impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat, retinut si virat, pe fiecare entitate care intra sub incidenta prezentului alineat.” Asadar, legiuitorul instituie obligatia de deschidere a punctului de lucru avand in vedere doar aspectul fiscal al acelei operatiuni.
In ceea ce priveste prima intrebare a dumneavoastra, respectiv daca o societate este obligata sa deschida punct de lucru in cazul in care incheie contracte cu diverse societati pentru a amplasa masini electronice, deoarece nu sunt angajate persoane din unitatea dumneavoastra in acele locatii, in opinia noastra nu aveti obligatia de a deschide puncte de lucru in acele locatii.
In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare, raspunsul este diferit in functie de beneficiarul lucrarilor de constructii.
Astfel, in cazul in care se efectueaza lucrari de constructii in diverse locatii pentru a executa contractele incheiate cu terte persoane nu aveti obligatia de a deschide puncte de lucru in acele locatii intrucat activitatea se desfasoara la sediul clientilor. Practic, se presteaza un serviciu la sediul clientului nefiind obligatorie organizarea unor entitati, cu sau fara personalitate juridica, in acele judete.
In cazul in care se efectueaza lucrari de constructii in interesul societatii dumneavoastra, in opinia noastra exista obligatia de a deschide punct de lucru daca la acea locatie muncesc mai multi de 5 salariati. In acest sens, aveti obligatia de a depune "Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru sediile secundare (060)" la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla punctul de lucru.
Asadar, aceasta declaratie se completeaza si se depune de catre contribuabilii care, au organizate puncte de lucru stabile cu minimum 5 angajati pentru respectivul punct de lucru si au obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a acestora, ca platitor de impozit pe venituri din salarii.
Intentionez sa import dintr-o tara comunitara produse alimentare conservatecutii metal,
1.Transportul va fi efectuat de o firma specializata de logisticaTransportatorul emite contract prestari servicii.
2.Depozitarea produselor va fi efectuata in cadrul unei platforme de logisticaFirma de logistica emite Contract prestari servicii pentru depozitare,manipulare,gestiune - fise de magazie.
3.Aceasta marfa o voi distribui personal catre diversi clientimagazine si firme de catering
Va rog daca aveti amabilitatea sa precizati:
- daca pot declara ca punct de lucru sediul socialla domiciliualte variante.
- care sunt documentele necesare din punct de vedere sanitardaca este cazul.
Mentionez ca firma are 2 asociati fara angajati.
Va multumesc anticipat si astept cat mai curand raspunsul dumneavoastra.
Cu deosebita stima,
Daniel