Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari in Codul de Procedura Fiscala 2014



Va prezentam modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala 2014, prin OUG 8/2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 151/28.02.2014, conform DGFP Valcea:

    S-au completat prevederile referitoare la secretul fiscal prevazute la art. 11 din Codul de Procedura Fiscala in sensul ca informatiile referitoare la impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise si oricarui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului in cauza.

    Prevederile referitoare la prezentarea de inscrisuri prevazute la art. 56 din Codul de Procedura Fiscala s-au modificat in sensul ca ori de cate ori contribuabilul depune la organul fiscal un document semnat de catre o persoana fizica sau juridica care exercita activitati specifice unor profesii reglementate cum ar fi consultanta fiscala, audit financiar, expertiza contabila, evaluare, documentul trebuie sa contina in mod obligatoriu si datele de identificare ale persoanei in cauza.

Intre mijloacele de proba prevazute la art. 49 din Codul de Procedura Fiscala s-a introdus si orice element care serveste la constatarea unei stari de fapt fiscale, inclusiv inregistrari audio-video, date si informatii aflate in orice mediu de stocare, precum si alte mijloace materiale de proba care nu sunt interzise de lege.

    S-au introdus noi obligatii declarative pentru rezidentii altor state membre, astfel platitorii de venituri supuse impozitului pe venit datorat de nerezidenti vor depune pana in ultima zi a lunii februarie, o declaratie privind veniturile platite fiecarui beneficiar care este rezident al altor state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, contribuabilii rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania, au obligatia sa depuna o declaratie privind veniturile realizate, pana la data de 25 mai a anului curent, pentru anul precedent.

    Certificarea declaratiilor fiscale depuse la organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala devine optionala prin abrogarea prevederilor de la art. 83 din Codul de Procedura Fiscala, inclusiv pentru declaratiile rectificative. Certificarea declaratiilor fiscale de catre contribuabili va reprezenta un criteriu de evaluare in analiza de risc fiscal atunci cand se va efectua selectia contribuabililor supusi inspectiei fiscale;

    S-au introdus prevederi speciale referitoare la rambursarea TVA care se va efectua printr-o procedura aprobata prin Ordin al ministrului Finantelor Publice. Organul fiscal va decide in conditiile stabilite prin ordinul mentionat, daca efectueaza inspectia fiscala anterior sau ulterior aprobarii rambursarii, in baza unei analize de risc. Pentru deconturile de TVA cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare pentru care suma solicitata la rambursare este de pana la 45.000 lei, organul fiscal va rambursa taxa cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale. Aceasta procedura nu va fi aplicata in cazul in care contribuabilul are inscrise in cazierul fiscal fapte de natura infractiunilor si nici in cazul in care organul fiscal, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite.

    A scazut nivelul dobanzii pentru fiecare zi de intarziere de la 0,04% la 0,03%. Prin exceptie, nivelul dobanzii pentru obligatiile fiscale esalonate la plata conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011, pentru care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului, este de 0,02%.

    Poprirea conturilor bancare pentru stingerea creantelor fiscale nu mai poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 zile de la data comunicarii somatiei.

Sursa: DGFP Valcea

Tags: modificari fiscalemodificari codul de procedura fiscala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Modificari in Codul de Procedura Fiscala 2014
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special