Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Putem inregistra in contabilitate plata facuta de un tert?
Nr. vizualizari: 4859 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Facturile pot fi platite de terti, insa exista anumite prevederi de care vom tine cont in situatia in care operatiunile sunt intracomunitare, fie ca vorbim despre livrari, fie ca analizam achizitii de bunuri sau de servicii.
Vom analiza situatia unei societati din Romania, societate ce are de incasat o suma in valuta de la firma X dintr-un stat strain, membru UE. Suma e rezultatul unor livrari de marfa. O alta firma din acelasi stat strain a facut o plata partiala in valuta catre firma romana. Pe documentul de plata este mentionat: plata in numele firmei X .....factura nr....
Se ridica intrebarea: Se poate inregistra in contabilitate aceasta incasare? Ce conturi vor fi folosite?
Vom analiza si daca in afara de documentul de plata mai este necesar si alt document pentru a putea asocia incasarea cu facturile firmei X din statul strain.
Plata unei facturi poate fi facuta de un tert, mai ales cand acel tert reprezinta sau are dreptul sa reprezinte un creditor.
Din punct de vedere juridic plata este valabila, iar instrumentul este reglementat de art. 1474 din Codul civil, ce reglementeaza plata facuta de un tert, articol, redat in continuare:
"ART 1474
(1)Creditorul este dator sa refuze plata oferita de tert daca debitorul l-a incunostintat in prealabil ca se opune la aceasta, cu exceptia cazului in care un asemenea refuz l-ar prejudicia pe creditor.
(2)In celelalte cazuri, creditorul nu poate refuza plata facuta de un tert decat daca natura obligatiei sau conventia partilor impune ca obligatia sa fie executata numai de debitor.
(3)Plata facuta de un tert stinge obligatia daca este facuta pe seama debitorului. In acest caz, tertul nu se subroga in drepturile creditorului platit decat in cazurile si conditiile prevazute de lege.
(4)Dispozitiile prezentului capitol privind conditiile platii se aplica in mod corespunzator atunci cand plata este facuta de un tert."
Asadar, consideram ca este necesar un acord de vointa al tuturor celor trei parti si va sa intocmiti un document prin care sa mentionati acordul celor trei parti implicate, iar platitorul facturii sa mentioneze ca este de acord cu plata acestora in numele societatii si ca nu va solicita restituirea sumelor.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...