Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul Cod Penal 2014: Poti fi dat in judecata daca folosesti masina de serviciu in scop personal
Nr. vizualizari: 3954 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Persoanele care detin functiile de administratori, detinatori de firme si unii angajati pot fi dati in judecata in situatia in care nu sunt la curent cu cele mai noi modificari aduse Codului penal in 2014.
Noul Cod penal a intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014 si reglementeaza situatii care ii pot face pe unii cetateni sa incalce legea fara sa stie.
In concret, noul Cod penal aduce clarificari suplimentare in mai multe domenii si in ce priveste unele situatii care nu puteau fi sanctionate corespunzator deoarece legislatia era ambigua.
La La Capitolul III - Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, art. 238, se prevede astfel ca insusirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Avocatul Mihai Hotca a explicat, pentru AvocatNet.ro faptul ca deturnarea licitatiilor publice se pedepsete cu maxim 5 ani de inchisoare. De asemenea, utilizarea de catre salariati a masinii de serviciu in scop personal poate fi incriminata, conform noului Cod Penal.
Articolul 239 din acelasi cod prevede ca datornicul se face vinovat daca instraineaza, ascunde, deterioreaza sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori invoca acte sau datorii fictive, cu scopul de a delapida creditori, riscand astfel pedeapsa cu inchisoarea, de la 6 luni pana la 3 ani sau amenda.
Mai mult, distrugerea, degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare, ascunderea sau instrainarea unui bun asigurat chiar in aceste scopuri se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...