Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod Penal, de la 1 februarie 2014: Atentie la modificari



Codul penal din 2009 va intra in vigoare la data de 1 februarie 2014 si aduce in centrul atentie cateva modificari notabile. In Codul Penal din anul 1968, aflat in vigoare in acest moment, pana in data de 1 februarie 2014, infractiunea reprezinta fapta ce prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.

Atentie: In data de 1 februarie 2014 va intra in vigoare Codul Penal din 2009. In Codul penal din 2009, prevederile referitoare la pericolul social al faptei sunt  eliminate.

Ce presupune fapta ce prezinta pericol social? Fapta ce prezinta pericol social se traduce prin orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere tarii, suveranitatii, independentei, unitatii si indivizibilitatii statului, persoanei, drepturilor si libertatii acesteia, proprietatii, intregii ordini de drept si pentru sanctionarea careia este necesar sa aplicam o pedeapsa corespunzatoare.

O noua modificare vine cu privire la participantii la infractiune. Actualul cod penal, codul penal din 1968, spune ca participantii la o infractiune sunt cei care contribuie la savarsirea faptei in cauza. Acestia pot avea rolul de autori, instigatori sau de complici la savarsirea faptei prevazute de legea penala.

In noul cod Penal, pe langa rolurile de autor, instigator si complice, se mai adauga si rolul de coautor, acesta fiind persoana care savarseste nemijlocit aceeasi fapta prevazute de legea penala:

Autorul si participantii

Autorul si coautorii
Art. 46.

(1) Autor este persoana care savarseste in mod nemijlocit o fapta prevazuta de legea penala.

(2) Coautori sunt persoanele care savarsesc nemijlocit aceeasi fapta prevazuta de legea penala.

Instigatorul
Art. 47.

Instigator este persoana care, cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala.

Complicele
Art. 48.

(1) 2 Complice este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

(2) Este de asemenea complice persoana care promite, inainte sau in timpul savarsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca dupa savarsirea faptei promisiunea nu este indeplinita.

Pedeapsa in cazul participantilor
Art. 49.

Coautorul, instigatorul si complicele la o infractiune savarsita cu intentie se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se tine seama de contributia fiecaruia la savarsirea infractiunii, precum si de dispozitiile art. 74.

Circumstante personale si reale
Art. 50.

(1) Circumstantele privitoare la persoana autorului sau a unui participant nu se rasfrang asupra celorlalti.

(2) 1 Circumstantele privitoare la fapta se rasfrang asupra autorului si a participantilor numai in masura in care acestia le-au cunoscut sau le-au prevazut.

Impiedicarea savarsirii infractiunii
Art. 51.

(1) Participantul nu se pedepseste daca, inainte de descoperirea faptei, denunta savarsirea infractiunii, astfel incat consumarea acesteia sa poata fi impiedicata, sau daca impiedica el insusi consumarea infractiunii.

(2) Daca actele indeplinite pana in momentul denuntarii sau impiedicarii constituie o alta infractiune, participantului i se aplica pedeapsa pentru aceasta infractiune.

Tags: noul cod penalcodul penalmodificari noul cod penal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Noul Cod Penal, de la 1 februarie 2014: Atentie la modificari
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special