BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare
drd. Adelina Blajanu
Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare
In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.
Provizioanele nu isi au expresia in fonduri financiare care se gasesc depozitate undeva. Provizioanele sunt simple conventii contabile care, in fapt, urmaresc sa se evite distribuirea unor sume din profitul entitatii catre actionari, nedistribuirea lor avand un efect asupra disponibilitatilor banesti ale entitatii. Din punct de vedere operational insa, se poate dispune de aceste sume pentru activitatea curenta, rolul provizioanelor fiind acela de mentinere a capitalului financiar.
Practic, provizioanele nu reprezinta altceva decat corelarea inregistrarilor scriptice cu ceea ce se prezinta de fapt in activitatea entitatii, corelare facuta prin reglarea valorii activelor si datoriilor inregistrate in evidentele contabile la costul istoric si aducerea lor la valoarea de utilitate sau valoarea justa.
Constituirea provizioanelor ar trebui privita din prisma principiului prudentei, principiu care este legat de evaluare si care urmareste evitarea transferului in viitor a incertitudinilor din prezent, care ar putea influenta negativ patrimoniul si rezultatele entitatii.
De asemenea, constituirea provizioanelor este in stransa legatura si cu principiul independentei exercitiilor, potrivit caruia la stabilirea rezultatului financiar trebuie sa se tina cont de toate cheltuielile si veniturile provenite din activitatea exercitiului curent, implicit de cheltuielile aferente constituirii/majorarii provizioanelor pentru deprecierea activelor si de veniturile aferente anularii provizioanelor.
In ceea ce priveste provizioanele pentru restructurare, potrivit reglementarilor contabile in vigoare, acestea se pot constitui in urmatoarele situatii:
· vanzarea sau incetarea activitatii unei parti a afacerii;
· inchiderea unor sedii ale entitatii;
· modificari in structura conducerii (de exemplu, eliminarea unui nivel de conducere);
· reorganizari fundamentale, care au un efect semnificativ in natura si in scopul activitatilor entitatii.
Aplica acum cele 9 reguli de aur |
Astfel, o restructurare este privita ca fiind un program planificat si controlat de conducere, care modifica de maniera semnificativa:
· fie campul de activitate al unei entitati,
· fie modul in care o atare activitate este gestionata.
Obligatia implicita de restructurare, deci cea care necesita constituirea de provizion, exista numai daca la incheierea exercitiului financiar o entitate:
* dispune de un plan oficial si detaliat de restructurare, in care sa se precizeze activitatea vizata, numarul aproximativ al salariatilor afectati de restructurare, cheltuielile ce vor fi angajate;
* a indus tertilor o asteptare ca se va realiza o restructurare.
ATENTIE!
Prin urmare, un provizion pentru restructurare nu poate fi recunoscut decat in momentul in care entitatea este angajata in mod irevocabil in restructurare.
Marimea provizionului ce poate fi constituit de catre entitate trebuie sa constituie cea mai buna estimare a platilor necesare pentru stingerea obligatiei actuale, la data inchiderii. De obicei, cand efectul in timp al banilor este semnificativ, valoarea sumei ce constituie provizion trebuie actualizata, pentru a reflecta fidel cea mai buna estimare.
Exista situatii in care entitatea supusa reorganizarii are constituite polite de asigurare sau garantii pentru astfel de masuri, caz in care valorile ce constituie rambursari legate de provizionul constituit trebuie sa fie deduse din marimea initiala a provizionului.
De asemenea, in conformitate cu reglementarile contabile in vigoare, un provizion pentru restructurare nu poate sa includa decat costurile necesare fara a fi legate de activitatile care continua.
EXEMPLU
Se considera o entitate care desfasoara activitate in domeniul prelucrarii lemnului. Datorita lipsei de cerere pentru anumite produse ale entitatii, in exercitiul financiar N, consiliul de administratie decide sa renunte la partea de afacere pentru care nu mai exista cerere pe piata si sa inceapa productia de scaune de gradina.
Pentru mai multe detalii apasa aici