Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reglementari contabile de la 1 ianuarie 2014



Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, vor intra in vigoare mai multe prevederi noi pe care vi le prezentam prin cele ce urmeaza.

In primul rand, se modifica felul in care se tine in prezent evidenta contabila a punctelor cadou:

"Entitatea contabilizeaza punctele cadou ca o componenta identificabila a tranzactiei in cadrul careia acestea sunt acordate (contul 472 "Venituri inregistrate in avans"/analitic distinct). Suma corespunzatoare punctelor cadou se recunoaste drept venit in momentul in care entitatea isi indeplineste obligatia de a furniza premiile sau la expirarea perioadei in cadrul careia clientii pot utiliza punctele cadou. Daca se estimeaza ca nivelul cheltuielilor necesare indeplinirii obligatiei de a furniza premiile depaseste contravaloarea primita sau de primit pentru acestea, la data la care clientul le rascumpara, pentru diferenta aferenta entitatea inregistreaza in contabilitate un provizion;".

Prin inscrierea acestor puncte cadou in contul 472, punctele cadou sunt inregistrate ca venit in avans si se vor recunoaste drep venit cand entitatea furnizeaza sau cand expira perioada de utilizare a punctelor cadou de catre clienti.

In al doilea rand, se modifica si modalitatea in care acum sunt tratate creantele preluate prin cesionare. In prezent,  diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor. Odata cu noile modificari, creantele preluate prin cesionare vor fi evidentiate in contabilitate la costul de achizitie, valoarea nominala a acestora fiind urmarita in afara bilantului:

11. Punctul 190 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
190. -
(1) Creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 "Debitori diversi" = 462 "Creditori diversi"). Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 "Creante preluate prin cesionare").

(2) in cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.

(3) in cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct) la data incasarii.

(4) in cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:

a) o cheltuiala (contul 654 "Pierderi din creante si debitori diversi"), daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia; sau
b) un venit (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia."

De asemenea, in cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta preluata astfel.

Se modifica, in plus, si Planul de conturi general, prin introdycerea unui nou cont: contul 809 "Creante preluate prin cesionare".

21. In Planul de conturi general, prevazut la punctul 329, se introduce un nou cont, respectiv contul 809 "Creante preluate prin cesionare".

22. In capitolul VII se introduce functiunea contului 809 "Creante preluate prin cesionare", care va avea urmatorul cuprins:
"
Contul 809 "Creante preluate prin cesionare"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta valorii nominale a creantelor preluate prin cesionare.

In debitul contului 809 "Creante preluate prin cesionare" se inregistreaza valoarea nominala a creantelor preluate prin cesionare, iar in credit, valoarea nominala a acestor creante scoase din evidenta pe masura incasarii, cedarii catre terti sau datorita imposibilitatii incasarii acestora.
Soldul contului reprezinta valoarea nominala a creantelor preluate prin cesionare, existente la un moment dat."

In ce priveste contabilitatea sediilor permanente, se modifica legislatia prin completarea de mai jos:

1. La punctul 12, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(4) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente."

Astfel, responsabilitatea de a intocmi  situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, in contextul in care sunt indeplinite celelalte conditii cuprinse la pct. 12, alin. (4).

Terenurile si cladirile scoase din evidenta contabila isi modifica regimul in ce priveste diferenta din reevaluare:

16. La punctul 237, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

(3) in cazul terenurilor si cladirilor pentru care s-au primit subventii si au facut obiectul unei cedari partiale, la scoaterea din evidenta a acestora subventia aferenta partii cedate se transfera la venituri, corespunzator valorii contabile a terenurilor, respectiv a cladirilor, scoase din evidenta."

Ordinul MFP nr. 1898/2013 modifica si modul in care sunt recunoscute in prezent veniturile si cheltuielile. Prin noile modificari,  veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii:

2. La punctul 34, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"
(11) Veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii. Recunoasterea veniturilor se realizeaza simultan cu recunoasterea cresterii de active sau reducerii datoriilor (de exemplu, cresterea neta a activelor, rezultata din vanzarea produselor sau serviciilor, ori descresterea datoriilor ca rezultat al anularii unei datorii).

Cheltuielile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o diminuare a beneficiilor economice viitoare legate de o diminuare a valorii unui activ sau de o crestere a valorii unei datorii. Recunoasterea cheltuielilor are loc simultan cu recunoasterea cresterii valorii datoriilor sau reducerii valorii activelor (de exemplu, drepturile salariale angajate sau amortizarea echipamentelor)."

In schimb, asa cum este prevazut mai sus, cheltuielile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o diminuare a beneficiilor economice viitoare legate de o diminuare a valorii unui activ sau de o crestere a valorii unei datorii.

Subventiile guvernamentale capata incepand cu 2014 si alte denumiri (subsidii, alocatii, prime sau transferuri), neputand fi recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor si subventiile vor fi primite:

2351. -
(1) Subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, nu trebuie recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca:

a) entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor; si
b) subventiile vor fi primite.
(2) Doar primirea unei subventii nu furnizeaza ea insasi dovezi concludente ca toate conditiile atasate acordarii subventiei au fost sau vor fi indeplinite.

2352. -
(1) Contabilitatea proiectelor finantate din subventii se tine distinct, pe fiecare proiect, sursa de finantare, potrivit contractelor incheiate, fara a se intocmi situatii financiare anuale distincte pentru fiecare asemenea proiect.

(2) Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:

a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
- in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;
- la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate;
b) din punctul de vedere al bilantului:
- creanta din subventii se recunoaste in corespondenta cu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca;
- periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate drept creanta din subventii."

Aceste modificari au fost aduse prin Ordinul MFP nr. 1898/2013, noile reglementari urmand sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.

Tags: ProceduriInregistrari si Politici ContabileOrdinul MFP nr. 1898/2013reglementari contabilecreante


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Noi reglementari contabile de la 1 ianuarie 2014
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special