Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de executare silita



Executarea silita este procedura prin mijlocirea careia creditorul, titular al dreptului recunoscut printr-o hotarare judecatoreasca sau prin alt titlu executoriu, constrange - cu concursul organelor competente - pe debitorul sau care nu isi executa de buna voie obligatiile decurgand dintr-un asemenea titlu, de a si le aduce la indeplinire in mod silit.

Intreaga procedura de executare silita este cuprinsa in Cartea a V-a din Codul de procedura civila respectiv art. 622 - 913. Procedura este deosebit de vasta si prespune o analiza detaliata in functie de particularitatile fiecarei situatii in parte.
 
Dupa obtinerea titlului executoriu, creditorul se va adresa cu o cerere de executare silita executorului judecatoresc din circumscriptia judecatoriei unde urmeaza a se efectua executarea ori executorului judecatoresc din circumscriptia judecatoriei unde se afla bunurile urmaribile.

Dupa ce instanta competenta va incuviinta inceperea executarii silite, executorul judecatoresc va trimite debitorului o somatie, care va avea mentiunile pe care le prevede legea, prin care ii pune in vedere sa isi execute obligatia in termenul aratat in somatie, in caz contrar executorul fiind autorizat sa purceada la executarea silita.
 
In cazul in care debitorul nu da curs solicitarii cuprinse in somatie, executorul va continua executarea prin urmarirea silita a bunurilor si veniturilor debitorului. Cursul executarii silite poate fi influentat prin aparitia unor cauze de suspendare a executarii silite, de intrerupere, incetare sau perimare.
 
Suma de bani realizata prin executarea silita se elibereaza creditorului urmaritor pana la acoperirea integrala a drepturilor sale, iar suma ramasa disponibila se preda debitorului.

In cazul in care executarea silita a fost pornita de mai multi creditori sau cand, pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus si alti creditori titlurile lor, executorul judecatoresc procedeaza la distribuirea sumei potrivit ordinii de preferinta.

Tags: Taxe si Impoziteprocedura de executare silitaexecutare silitacodul de procedura civilasomatie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Procedura de executare silita
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special