Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contract de inchiriere. Obligatii fiscale si declarative
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 4671 / Rating utilizatori: 3.75 din 4 voturi
In randurile urmatoare vom stabili care sunt obligatiile fiscale si declarative ale unei societati comerciale care inchiriaza spatiu intr-un imobil (pe care il are in proprietate) unei persoane juridice in baza unui contract de inchiriere. Chiria se factureaza lunar cu TVA, conform contractului.
Deoarece societatea care a inchiriat spatiul in calitate de proprietar factureaza chiria cu TVA, ea este obligata sa depuna la organul fiscal Notificarea pentru taxarea operatiunilor de inchiriere a spatiului respectiv si sa transmita o copie chiriasului conform art. 141 alin. 3 din Codul fiscal si pct. 38 alin. 3 din Nomele medologice de aplicare.
De asemenea, avand in vedere prevederile art. 1.798 din Noul Cod civil societatea, in calitate de locator, poate inregistra la organul fiscal in a carui evidenta locatorul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, toate contractele de inchiriere (locatiune) pe care le incheie in calitate de locator atat cu persoane fizice, cat si cu persoane juridice.
Inregistrarea se face cu ajutorul formularului "Declaratia de inregistrare a contractelor de locatiune", cod 14.13.01.42 prevazut de OPANAF 1985/2012, care trebuie insotit de contractul de inchiriere (locatiune), in original si copie. Dupa certificarea conformitatea copiei contractului cu originalul de catre organul fiscal, acesta se restituie.
Scopul acestei inregistrari a contractului la organele fiscale este de a da eficienta prevederilor din Noul Cod civil potrivit carora contractele de inchiriere incheiate prin inscris sub semnatura privata si inregistrate la organele fiscale (ca si contractele incheiate in forma autentica la notar) constituie titluri executorii pentru plata chiriei si restituirea bunului inchiriat la expirarea duratei contractuale.
In rest, societatea proprietara care a inchiriat spatiul are aceleasi obligatii fiscale si declarative ca orice platitor de impozite si taxe din Romania.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...