Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Produse vandute sub pretul de achizitie. Implicatii fiscale



Nu exista nicio interdictie de natura fiscala, care sa limiteze deductibilitatea costurilor aferente vanzarilor, chiar si in situatia in care bunurile sunt vandute sub costul de achizitie/pretul de cost ori care sa conditioneze obtinerea obligatorie de venituri mai mari decat cheltuielile, fie ele si din exploatare.

Astfel, potrivit art. 19 alin. 1 si art. 21 alin. 1 din Codul fiscal, sunt deductibile la calculul profitului impozabil toate cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, cu exceptia celor stabilite prin lege ca fiind nedeductibile ori deductibile limitat.

Acelasi tratament se aplica si in cazul TVA nefiind vorba de vreo regularizare a dreptului de deducere a taxei in limita taxei colectate la vanzare (vechile prevederi ale pct. 10.10 din Normele aprobate prin HG 401/2000, de mult abrogate).

Insa, daca vanzarile sub pretul de cost au loc catre entitati afiliate, devin aplicabile prevederile art. 11 din Codul fiscal conform carora autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane implicate, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei. In acest sens, organele fiscale pot stabili pretul de piata al trazactiilor tinand cont de metodele prevazute al art. 11 alin. 2 din Codul fiscal si pct. 23-35 din Normele metodologice.

Prin urmare, in astfel de situatii, chiar daca sunt recunoscute cheltuielile, autoritatile fiscale pot ajusta, in sensul majorarii, veniturile si, implicit, profitul impozabil. Pentru eliminarea dublei impuneri rezultate din aplicarea acestui tratament fiscal sunt aplicabile prevederile art. 932 din Codul de procedura fiscala.

Tags: Taxe si Impoziteimplicatii fiscalevanzare sub pret de achizitieHG 401/2000Codul de procedura fiscala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Produse vandute sub pretul de achizitie. Implicatii fiscale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special