Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA. Deducerea cheltuielilor cu pregatirea profesionala
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 6174 / Rating utilizatori: 4.25 din 2 voturi
Vom stabili mai jos cum procedam in ce priveste deducerea cheltuielilor cu pregatirea profesionala in cazul unui PFA care face cursuri in Elvetia in vederea participarii ulterioare la un examen international. Vom vedea daca aceste cursuri sunt deductibile 100% sau doar 5% din venitul net.
Reguli generale aplicabile pentru deducerea cheltuielilor efectuate in scopul realizarii veniturilor sunt cuprinse in Codul fiscal la art. 48 alin. (4) si la pct. 37 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol.
Avand in vedere aceste conditii generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile pentru a fi deduse, si avand in vedere si pct. 38 liniuta a 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal, costul cursurilor de perfectionare sau de specializare poate reprezenta cheltuiala deductibila efectuata in scopul realizarii de venituri fiind considerata cheltuiala cu pregatirea profesionala, doar in masura in care sunt organizate si desfasurate in cadrul programelor de formare profesionala a adultilor astfel cum sunt reglementate prin Legea 129/2000, dar sunt si legate de activitatea desfasurata de persoana fizica autorizata.
Persoana fizica autorizata beneficiaza de servicii de pregatire profesionala care se desfasoara potrivit uzantelor proprii organizatorului, intrucat vizeaza un examen international si se finalizeaza printr-o diploma acordata participantilor. Din cele prezentate, consideram ca persoana nu beneficiaza de consultanta intrucat proprii acestei activitati sunt formularea de recomandari, dirijari ale conduitei beneficiarului serviciului, finalitatea fiind diferita de cea a unei prestari de servicii.
Printre cheltuielile cu deductibilitate limitata la determinarea venitului net anual din activitati independente, pe baza contabilitatii in partida simpla sunt cuprinse si cele prevazute de art. 48 alin. (5) lit. n) din Codul fiscal, respectiv cheltuielile reprezentand contributiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, in limita a 5% din venitul brut realizat.
Costul cursului de pregatire legat de examenul international poate fi inclus in aceasta categorie de cheltuieli deductibile limitat, doar in masura in care ar reprezinta cheltuieli obligatorii pentru persoanele care au dobandit calitatea de membru al organizatiei profesionale, neplata lor conducand la retragerea certificatului de atestare, a autorizatiei de functionare, imposibilitatii desfasurarii profesiei.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...