Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comert cu ridicata. Facturi neincasate de la clienti



Vom stabili daca in cazul in care nu sunt contracte incheiate cu partenerii de afaceri, la facturile emise din mai 2013 pana in prezent si neincasate se aplica Legea 72/2013.

Incepand cu 05 aprilie 2013, orice persoana fizica sau juridica care exploateaza o intreprindere cu scop lucrativ va aplica prevederile Legii 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante. Ea va fi denumita conform art 2 alin.(2) din prezenta lege profesionist.

De asemenea, tot sub incidenta Legii 72/2013 va intra intarzierea in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani - neefectuarea platii la termenul stabilit prin contract sau prin lege, in conditiile stipulate art. 3 alin. (1) si ale art. 8 alin. (1). Conform art.2 alin. (4)reiese ca suma datorata este suma care ar fi trebuit sa fie platita in termenul contractual sau legal de plata si alte sume mentionate in factura sau in cererea echivalenta de plata.

In cazul  in care NU se incheie un contract intre partenerii de afaceri si nici nu s-a prevazut pe factura intocmita si inaintata de catre vanzator cumparatorului o data scadenta cu privire la incasarea facturii, termenul de plata  va fi de cel mult 30 zile calendaristice de la primirea facturii sau aoricarei altei asemenea cereri adresate echivalente de plata, adresate debitorului, conform art.6 alin.(1)lit.(a).

Daca  data primirii facturii ori a unei cereri echivalente de plata este incerta sau anterioara primirii bunurilor livrate de catre dvs, atunci termenul de plata va fi de 30 de zile calendaristice de la receptia marfurilor, prevazut la art.6 alin.(1) lit.(b). Asadar,conform art.2 alin.(2) si (3) lit. (a) si (b), dobanda penalizatoare va curge dupa trecerea a 30 de zile calendaristice de la data receptiei de catre debitor a marfurilor, data ce a fost inscrisa pe factura sau pe avizul de expeditie a marfurilor emisa si predata de catre vanzator clientilor.

In cazul in care ar exista stabilita prin lege sau contract (acolo unde sunt incheiate) o procedura de receptie sau verificare cu scopul certificarii conformitatii marfurilor, iar cumparatorul a primit factura la data receptiei sau anterior acestei date, termenul de plata este de 30 zile calendaristice de la receptie sau verificare, art.6 alin.(1) lit.(c).

Termenul de la care va curge dobanda penalizatoare va fi ziua imediat urmatoare dupa trecerea celor 30 de zile calendaristice de la aceasta data, art.2 alin.3 lit.(c). In acest caz, conform art.3 alin.(4) coroborat cu art.6 alin.(2), procedura de receptie sau verificare nu poate depasi 30 de zile calendaristice de la data receptiei bunurilor. Prin exceptie, partile pot stipula in contract un termen mai mare de 30 de zile calendaristice,,sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva, potrivit art. 12 Legea,72/2013.

Concluzionand, dobanda penalizatoare pentru plata cu intarziere curge de la termenul stipulat in contract sau, in cazul in care nu a fost stipulat in contract, de la expirarea termenelor prevazute la art. 6 alin. (1), in conditiile dispozitiilor art. 1.535 din Legea 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare.

In cazul particular prezentat de dvs. facturile sunt emise in luna mai 2013, deci intra sub incidenta Legii 72/2013. Pentru ca nu ati inceiat contracte cu partenerii de afaceri, veti aplica prevederile art.4 din lege.Astfel, sunteti obligat sa calculati si sa percepeti dobanda legala penalizatoare. Acestea vor fi calculate din ziua imediat urmatoare depasirii termenului de plata stipulat in art.6, respectiv dupa trecerea a 30 zile calendaristice de la data primirii facturii ce atesta livrarea marfii. Daca data primirii facturii de catre clientul dvs este incerta sau anterioara primirii bunurilor livrate, termenul de la care veti calcula dobanda legala penalizatoare va curge de la data receptiei marfurilor.

Dobanda legala penalizatoare va fi calculata potrivit art. 3 din OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea 43/2012. Rata de referinta a dobanzii legale in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica pe intregul semestru.
De asemenea, puteti pretinde daune-interese pentru toate cheltuielile facute pentru recuperarea creantei, in conditiile neexecutarii la timp a obligatiei de plata de catre debitor, conform art.9.

Art.10 specfica ca puteti pretinde debitorului plata contravalorii in lei la data platii a cv. sumei de 40 euro, reprezentand daune-interese suplimentare minimale, daca sunt intrunite conditiile intarzierii de plata. sau, dupa caz. Aceasta suma este suplimentara cheltuielilor aferente unei eventuale proceduri de executare silita, iar obligatia de plata a acestia este scadenta de la data la care curge dobanda penalizatoare.

Mai trebuie sa stiti ca, conform art.16 din lege, daca debitorul intarzie in efectuarea platii, dvs, in calitate de credtor, puteti  obtine un titlu executoriu prin procedura ordonantei de plata, prevazuta de dispozitiile art. 1.013-1.024 din cadrul titlului IX al Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Tags: Taxe si ImpoziteOG 13/2011Legea 43/201Legea 287/2009aviz de expeditieLegea 72/2013


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Comert cu ridicata. Facturi neincasate de la clienti
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special