Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizitionarea unui utilaj in leasing. Deducere TVA
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 4365 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Supunem atentiei dvs. cazul unei firme care achizitioneaza in leasing un utilaj. Vom stabili daca TVA-ul la aceasta masina folosita in scopul realizarii activitatii se deduce in intregime daca sunt intocmite foi de parcurs, cum se va inregistra in contabilitate in luna cumpararii prin leasing financiar si care va fi modul de inregistrare in contabilitate daca masina este platita integral in momentul cumpararii, fara a mai apela la leasing.
Potrivit art. 145^1 alin (1) si a art. 21 alin. (4) lit. t din Codul fiscal, daca se face dovada ca autoutilitara este utilizata exclusiv in scopul activitatii economice a societatii, in acest caz TVA este integral deductibila si toate cheltuilile aferente (combustibil, piese de schimb, rate de leasing etc), in legatura cu aceasta autoutilitara.
Asa cum se precizeaza si la pct. 45^1 alin.(2) din Normele metodologice, in cazul autoturismelor utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, taxa aferenta achizitiilor este deductibila conform regulilor generale, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei. Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
Redam mai jos prevederile de la pct. 45^1 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal:
"(1) In aplicarea art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului. Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. In sensul prezentelor norme, prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(2) In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei. Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto. Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezulta si din Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister van Financien. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Asadar, dovada utilizarii exclusive in scopul activitatii economice a societatii se face cu ajutorul foilor de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs".
Monografie leasing:
Odata cu semnarea contractului, locatorul transmite catre utilizator graficul de rambursare, care cuprinde rata, dobanda, soldul inițial si soldul final.
a) Inregistrarea activului la valoarea capitalului de rambursat:
- evidentierea dobanzii aferente contractului de leasing se face printr-un cont extrabilantier:
Debit cont 8051 Dobanzi de platit (conform grafic)
b) Inregistrarea facturii pentru rata de leasing:
% = 404 "Furnizori de imobilizari"
167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate"
666 "Cheltuieli privind dobanzile"
4428" Tva neexigibila" / 4426 " Tva deductibila"
- extracontabil, diminuarea dobanzii de plata cu suma dobanzii facturate
- Achitarea facturii catre locator:
404 "Furnizori de imobilizari" = 5121 "Conturi la banci in lei"
In mod similar se inregistreaza toate operatiunile pana la sfarsitul perioadei de leasing.
La plata ultimei rate, locatarul achita valoarea reziduala si obtine dreptul de proprietate juridica asupra activului.
Inregistrarea amortizarii lunare:
6811 "Cheltuieli de exploatare privind = 2813 "Amortizarea instalatiilor,
amortizarea imobilizarilor" mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor"
4. Achzitie autoutilitara directa:
a) Achzitia de la furnizor:
% 404 "Furnizori de imobilizari"
2133 " Mijloace de transport"
4428" Tva neexigibila"
b) Plata furnizor:
404 "Furnizori de imobilizari" = 5121 "Conturi la banci in lei"
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...