Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Investitii in curs de executie. Implicatii fiscale
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 3367 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom afla mai jos care sunt implicatiile fiscale si din punct de vedere TVA ale investitiilor in curs de executie, fiind vorba de o constructie in regim propriu, pe o perioada indelungata de timp, aproximativ 3 ani, si facturi lunare de achizitie materiale de constructii.
Solutia consultantului:
Din perspectiva impozitului pe profit, investitiile (constructiile) se deduc la calculul impozitului pe profit prin intermediul amortizarii fiscale. In contextul in care investitia e in curs de executie si nu a fost abandonata sau casata fara a fi valorificata, consideram ca va pastrati in continuare dreptul de deducere fiscala a costurilor angajate pentru realizarea acesteia. Bineinteles, deducerea fiscala se va initia dupa finalizarea si punerea in functiune a constructiei odata cu demararea amortizarii fiscale.
Este important de precizat ca potrivit prevederilor pct. 71^8 din normele metodologice de aplicare a art. 24 din Codul fiscal, valoarea imobilizarilor necorporale/corporale in curs de executie care nu se mai finalizeaza si se scot din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, in baza aprobarii/deciziei de sistare sau abandonare, [...], reprezinta cheltuieli nedeductibile, daca nu au fost valorificate prin vanzare sau casare.
Cu alte cuvinte, pentru a pastra posibilitatea deducerii fiscale este important ca investitiile sa nu fie abandonate si inregistrate pe cheltuieli ca si pierderi. Practic, tratamentul fiscal depinde de rezultatul acestor investitii si de decizia actionarilor de a continua sau de a sista proiectul respectiv.
Din perspectiva TVA, potrivit prevederilor art. 145 din Codul fiscal, TVA aferenta achizitiilor este deductibila daca acestea sunt destinate realizarii unor livrari/prestari pentru care taxa este deductibila. Exercitarea deducerii presupune sa dispuneti de un exemplar original al facturilor de achizitie materiale de constructii si mai nou sa justificati plata acestora in cazul in care furnizorul sau compania dvs. aplica sistemul de TVA la incasare.
De asemenea, analizand prevederile pct. 45 alin. (6) si (7) din normele metodologice de aplicare a art. 145 din Codul fiscal, se constata ca in cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat in baza art. 145 alin. (2) din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare sau dupa casare, daca din circumstante care nu depind de vointa sa persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul Belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV.
Dreptul de deducere poate fi pastrat si in alte situatii in care achizitiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat conform art. 145 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt utilizate pentru activitatea economica a persoanei impozabile, din motive obiective care nu depind de vointa sa, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) impotriva Statului Belgian.
In concluzie, consideram ca din perspectiva TVA daca exista o decizie de a abandona investitia in curs din motive care nu depind de vointa companiei (investitia nu va fi profitabila, sau societatea nu dispune de finantare, sau se identifica bariere legislative, etc.) TVA ramane deductibla. In cazul in care societatea intentioneaza sa continue investitia doar ca pe moment aceasta este sistata, cu atat mai mult TVA este deductibila.
Din punct de vedere al TVA trebuie sa aveti in vedere si perioada de prescriptie a dreptului de rambursare a TVA de 5 ani.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...