Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comert cu electrocasnice. Inregistrari contabile
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 4426 / Rating utilizatori: 4.75 din 2 voturi
O firma a hotarat inceperea unei noi activitati de comert cu electrocasnice.
Vom vedea care sunt aspectele legate de timbrul verde, cum se intocmeste factura, cum se inregistreaza in contabilitate si care sunt aspectele fiscale.
Solutia consultantului:
Timbrul verde se calculeaza in prezent potrivit prevederilor H.G. nr. 1.037/2010. Potrivit prevederilor acestei hotarari, costurile de colectare, tratare si eliminare nepoluanta nu se evidentiaza separat la momentul vanzarii de noi produse.
Operatorii economici care comercializeaza sau cumpara, primesc prin donatie ori receptioneaza prin alte mijloace in vederea vanzarii sau pentru uz propriu echipamente electrice si electronice, precum si institutiile publice si private care cumpara, primesc prin donatie ori rereceptioneaza prin alte mijloace pentru uz propriu DEEE sunt obligati/obligate sa solicite producatorilor numarul de inregistrare din registrul producatorilor si importatorilor de echipamente electrice și electronice.
Potrivit pct. 51 din O.M.F.P. nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Timbrul verde este facturat de producatori/importatori la vanzarea catre clientul persoana juridica, agent comercial sau persoana fizica a unui produs electric, electronic sau electrocasnic.
Timbrul verde colectat in acest fel de producatori/ importatori este virat catre o asociatie care detine licenta de operare pentru colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Agentii economici recupereaza Timbrul verde, ca valoare, prin facturare catre clienti.
Producatorul de echipamente electrice si electronice, asa cum este el definit prin H.G. nr. 1.037/2010, are obligatia de a asigura colectarea, valorificarea, tratarea, eliminarea, reutilizarea etc. a unui anumit procent din cantitatea introdusa pe piata. Acest lucru poate sa il faca individual sau prin aderarea la asociatii colective.
Asociatiile colective pentru a finanta costul operatiunilor de colectare au introdus o taxa care a fost numita taxa verde. In functie de costurile proprii, taxa verde a fiecarei asociatii poate fi diferita.
Taxa verde este un cost care este transferat utilizatorului final.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...