BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Taxarea inversa pentru prestari servicii
Intrebare:
Cum se va aplica de acum incolo taxarea inversa pentru prestari servicii amenajari interioare? (daca intra la "lucrari de constructii montaj"?) Va rog sa-mi dati si exemple. Cum se procedeaza cu achizitiile pt prestarea serviciului? Cum se intocmeste factura de prestare a serviciului si cum se inregistreaza in contabilitate?
Bunurile si serviciile pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt: c) lucrarile de constructii-montaj
Masurile de simplificare se aplica numai pentru operatiuni realizate in interiorul tarii astfel cum este definit la art. 1252 din Codul fiscal.
In intelesul art. 160 din Codul fiscal, prin cladire se intelege orice constructie legata nemijlocit de sol, avand una sau mai multe incaperi, si care serveste la adapostirea de oameni, de animale si/sau de bunuri mobile corporale.
(3) Prin lucrari de constructii-montaj, in sensul art. 160 alin. (2) lit.c) din Codul fiscal, se inteleg lucrarile de constructie, reparare, modernizare, transformare si demolare legate de un bun imobil.
Raspuns (dat in ianuarie 2007):
Desi prin Legea privind Codul fiscal sau prin normele de aplicare aprobate prin H.G. nr. 1861/2006 nu se face aceasta precizare, consideram faptul ca masurile de simplificare sunt aplicabile doar pentru lucrarile de constructii-montaj supuse autorizarii in conformitate cu prevederile Legii nr. 50 din 29 iulie 1991, republicata, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
Asa cum ati preluat si dvs. din normele de aplicare, in categoria lucrarilor de constructii-montaj sunt incluse doar lucrarile de constructie, reparare, modernizare, transformare si demolare legate de un bun imobil, fara a fi enumerate si lucrarile de amenajare.
Spre deosebire de lucrarile de amenajare, cu exceptia lucrarilor de constructie, celelalte tipuri de lucrari enumerate au un grad mai mare de complexitate care asigura mentinerea aceleiasi functiuni ale unui bun imobil. Acesta ar fi un motiv concret pentru care legiuitorul a permis aplicarea taxarii inverse, considerata o “facilitate”.
Totusi, in situatia in care amenajarile sunt complexe si necesita autorizare pentru transformarea si demolarea bunului imobil, acestea pot fi supuse masurilor de simplificare ca lucrari de constructii-montaj.
Punctul nostru de vedere are la baza prevederile art. 3 din Legea nr. 50/1991 in care se face mentiunea ca “autorizatia de construire se elibereaza pentru:
a. lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel”
b. lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel”
si prevederile art. 8, alin:
(1) ,,Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, partiala sau totala, a constructiilor (…) si a oricaror amenajari se fac numai pe baza autorizatiei de desfiintare”.
Daca amenajarile au la baza doar lucrari de zugravire si vopsitorie interioara fara modificarea elementelor de fatada si culorile cladirilor, lucrari de igienizare, reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara prin pastrarea formei, dimensiunilor golurilor si tamplariei, montarea de aparate individuale de climatizare si contorizare a consumurilor de utilitati, reparatii si inlocuiri la pardoseli, lucrari de inlocuire de instalatii electrice si sanitare si alte lucrari de asemenea natura, va recomandam sa nu aplicati masurile de simplificare si sa aplicati taxarea in regim normal cu cota standard T.V.A. de 19%.
Referitor la inregistrarea in evidenta contabila a materialelor aferente, pentru lucrarile de constructii-montaj, va recomandam sa organizati o evidenta a productiei prin utilizarea contului 332 “Lucrari si servicii in curs de executie” evidentiat lunar prin formula 332 = 711 in baza devizelor de lucrari intocmite si acceptate de beneficiar.
Contul 332 "Lucrari si servicii in curs de executie" este un cont de activ. Inregistrarile contabile care se efectueaza reprezinta:
Soldul contului reprezinta valoarea la cost de productie a lucrarilor si serviciilor in curs de executie la sfarsitul perioadei.
Colectarea cheltuielilor aferente acestor lucrari se face prin conturile de materii prime 301 "Materii prime", si materiale 302 "Materiale consumabile" in corespondenta cu contul 601 “Cheltuieli cu materiile prime” si contul 602 “Cheltuieli cu materialele consumabile”.
Pentru serviciile efectuate de terti in completarea lucrarilor de constructie inregistrati facturile furnizorilor pe contul 628. Pentru bunurile si serviciile achizitionate aveti dreptul sa deduceti T.V.A. evidentiata in facturile emise de furnizori.
In situatia in care lucrarile se realizeaza la bunuri imobile de pe teritoriul Romaniei pentru un beneficiar inregistrat in scopuri de T.V.A. si decideti sa aplicati masurile de simplificare (in functie de natura lucrarilor efectuate), la emiterea facturii catre beneficiar, procedati astfel: