Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Societate platitoare de TVA. Schimbarea perioadei fiscale
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 3005 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Analizam astazi cazul unei firme infiintate in luna aprilie 2013, neplatitoare de TVA si cu impozit pe venitul microintreprinderii.
La sfarsitul lunii aprilie a depasit plafonul si a devenit platitoare de TVA si cu impozit pe profit. Administratia financiara transmite societatii ca va deveni platitor de TVA trimestrial si cu TVA la incasare.
Vom vedea astfel daca societatea poate sa devina in timpul anului platitoare de TVA lunar daca depaseste plafonul sau daca aceasta schimbare poate fi efectuata numai la sfarsitul anului 2013.
In situatia in care firma respectiva nu efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in cursul anului, perioada fiscala se poate schimba din trimestru in luna calendaristica numai incepand cu data de 1 ianuarie a anului imediat urmator celui in care realizeaza o cifra de afaceri egala sau mai mare de 100.000 euro al carui echivalent in lei se determina in baza cursului valutar in vigoare la data de 31 decembrie a anului respectiv.
Practic, firma aplica perioada fiscala luna calendaristica din ianuarie 2014 daca la 31.12.2013 realizeaza o cifra de afaceri de 100.000 euro cand intervine obligatia de schimbare a perioadei fiscale. Obligatia de schimbare a perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica este reglementata prin art. 156^1 alin. (6) din Codul fiscal.
"Persoana impozabila care, potrivit alin. (2) si (5), are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaratie de mentiuni in care sa inscrie cifra de afaceri din anul precedent si o mentiune referitoare la faptul ca nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent."
Modul de determinare a echivalentului in lei al plafonului de 100.000 euro este reglementat prin pct. 80 alin. (1) din normele metodologice de aplicare ale articolului 156^1 din Codul fiscal.
In sensul art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal.
Perioada fiscala se modifica, obligatoriu, din trimestru calendaristic in luna calendaristica in cursul anului 2013 in situatia in care se realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri. Aceasta obligatie este reglementata prin art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal.
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri."
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...