BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Inregistrarea in contabilitate a contractului de tip LEASE BACK
Termenul „leaseback“ desemneaza operatiunea prin care un mijloc fix (cladiri, vehicule, echipamente) este vandut catre un investitor si rascumparat de societatea dumneavoastra in leasing.
Avantajul este acela ca va deblocati o suma mare de bani pentru alte investitii beneficiind de o sursa de finantare in cazul in care indatorarea la banca este foarte mare sau cand activele sunt subevaluate in cazul unui credit bancar.
O tranzactie de vanzare a unui activ pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza in functie de clauzele contractului de leasing. Se disting doua situatii posibile:
a. daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul avand rol de garantie.
In contabilitatea nu se inregistreaza operatiunea de vanzare a activului, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul ramane inregistrat in continuare la valoarea existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.
Inregistrarile in contabilitate sunt:
666 ”Cheltuieli privind dobanzile”
628 ”Alte cheltuieli cu serviciile
executate de terti”
4426 ”TVA deductibila”
b. daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, operatiunea se inregistreaza astfel
In notele explicative la situatiile financiare anuale se vor prezenta informatii referitoare la operatiunile in regim de ”leaseback”.
Construieste-ti corect |