Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plati compensatorii. Cum se completeaza Declaratia 112
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 4447 / Rating utilizatori: 4.5 din 2 voturi
Analizam mai jos cazul unei societati care, cu ocazia concedierii salariatilor (din motive care nu tin de persoana angajatului), acorda plati compensatorii impreuna cu venitul realizat pentru ultima luna.
Vom afla la ce sectiune se declara valoarea compensatiei in Formularul 112.
Raspunsul consultantului:
Potrivit prevederilor art. 296 indice 4 alin. (1) lit. t) din Codul fiscal, veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca, se includ in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Sumele reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca sunt insa exceptate de la plata urmatoarelor contributii:
- contributiile de asigurari pentru somaj - ambele componente - conform art. 296 indice 16 lit. c1) din Codul fiscal, coroborat cu pct. 23 lit. l) din Normele metodolgice pentru aplicarea art. 296 indice 16 lit. c) din Codul fiscal;
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform art. 296 indice 16 lit. e2) din Codul fiscal, coroborat cu pct. 22 lit. j) din Normele metodolgice pentru aplicarea art. 296 indice 16 lit. e) din Codul fiscal;
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, conform art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal coroborat cu pct. 24 lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal.
Pe cale de consecinta, se datoreaza:
- contributiile de asigurari sociale - ambele componente;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate - ambele componente;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Reflectarea obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii si a impozitului pe salarii datorate se face prin intermediul formularului 112, alegand in sectiunea A sau B - B.1. in functie de situatia salariatului, la randul 1 "Tip asigurat din punct de vedere al contractului de munca", conform anexei nr. 5 "Nomenclatorul "Tip asigurat" la Ordin comun MFP 1045, MMFPS 2084, MS 793/2012, pct. "5. Persoane disponibilizate care beneficiaza de plati compensatorii acordate in baza contractului colectiv sau individual de munca, suportate din fondul de salarii".
Randul 9 "Baza Contributie Individuala SOMAJ" si Randul 15 "Baza de calcul pentru contributia la fondul de garantare" se vor completa cu valoarea zero in cazul sectiunii A si Randul 10 "Baza de calcul la contributia individuala SOMAJ" si Randul 11 "Baza de calcul pentru contributia la fondul de garantare" se vor completa cu zero in cazul sectiunii B.
Intrucat, si pentru platile compensatorii acordate persoanelor care nu se mai regasesc in raporturi juridice cu angajatorul, tratamentul fiscal este acelasi, si pentru ca in vederea generarii fisierului xml al formularului 112, "Data plecare" din anexa 1.2. "Asigurat" trebuie sa se incadreze in luna de raportare, in scop fiscal, salariatul poate fi declarat cu cel puti 1 ora lucrata pentru luna respectiva de raportare, iar "data angajare" sa coincida cu "data plecare".
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...