BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Impozitarea cheltuielilor cu diurna
Intrebare:
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi preciza daca in cazul microintreprinderilor diferenta dintre diurna zilnica acordata salariatilor (500.000 lei/zi) si cheltuielile cu diurna deductibile fiscal pentru societatile platitoare de impozit pe profit (105200 x 2,5) este considerata avantaj in natura si se impoziteaza la nivelul salariatului.
![]() |
Raspuns:
Potrivit art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal, sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice sunt considerate venituri asimilata salariilor, in vederea impunerii.
In cazul persoanelor depasirea plafonului de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada juridice platitoare de impozit pe venit (microintreprinderi), delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice, nu produce efecte decat la nivelul persoanei fizice.
Trebuie precizat ca dispozitia legala face referire atat la i ndemnizatie zilnica de delegare sau de detasare, cat si la diurna. Veti face distingerea intre:
1. Acordati salariatilor pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in interesul serviciului, pentru compensarea cheltuielilor personale si al carei cuantum este actualizat periodic, suma denumita indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 543/1995, privind drepturile banesti ale salariatilor institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, republicata.
Valoarea indemnizatiei zilnice de delegare sau de detasare stabilit pentru institutii publice este in perioada (16 ianuarie 2004 – prezent), 105.200 lei zilnic. Cuantumul este stabilit prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1817/2003 pentru actualizarea cuantumurilor indemnizatiilor de delegare si detasare prevazute in anexa la Hotararea Guvernului nr. 543/1995 privind drepturile banesti ale salariatilor institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, republicata, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 35 din 16 ianuarie 2004;
Veti considera fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare. Numarul zilelor calendaristice in care salariatul se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca. Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
2. Acordati salariatilor trimisi in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar; aceasta are rolul de acoperirea a cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea salariatul, indemnizatie zilnica in valuta, denumita diurna. Diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea. Diurna in valuta se acorda astfel:
a) in cazul folosirii ca mijlocul de transport avionul, diurna se va acorda pe perioada cuprinsa intre momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, si de pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) in cazul folosirii ca mijloc de transport trenul sau mijloacele auto, diurna se va acorda pe perioada cuprinsa intre momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei sau de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Deplasate misiune economica strainatate
Durata 22.02.2009-07.03.2009
Mijloc transport -auto