Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dizolvare societate fara lichidare. E obligatoriu bilantul de lichidare?



In randurile urmatoare analizam situatia unui SRL cu doi asociati care vor sa dizolve societatea fara lichidare, conform art. 235 din Legea 31/1990 ("fara lichidator"). Aceasta este o optiune voluntara si de comun acord a asociatilor.

Societatea are in patrimoniu mijloace fixe neamortizate integral, mijloace fixe amortizate integral, cat si stoc de marfa.

Vom vedea astfel daca aceste active trebuie valorificate prin vanzare catre asociati sau daca inregistreaza 456=214, 456=371, precum si daca facem ajustarea de TVA.

In plus, in cazul dizolvarii fara lichidare, se va vedea daca mai e obligatoriu bilantul de lichidare.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Solutia consultantului:

Procedura contabila si subliniem ca ne referim la procedura contabila privind dizolvarea unei societati este data de OMFP 1376/2004 privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale.

Acest act normativ presupune implicit o valorificare prin vanzare a activului societatii, si adopta mai multe modele de monografii contabile aplicabile spetelor posibile ce pot sa apara in legatura cu dizolvarea/lichidarea societatii comerciale.

Cu toate acestea, exista prevederile de la art. 235 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, conform carora daca asociatii sunt de comun acord, pot adopta prin hotararea AGA modul de stingere al pasivului si modul de distribuire al activului, dupa achitarea obligatiilor.

Aceasta procedura este cea mai uzitata cand asociatii se inteleg asupra dizolvarii/lichidarii societatii si monografia aplicabila este cea propusa de dvs.

Apar urmatoarele implicatii fiscale:

a) valoarea bunurilor distribuite peste capitalul social varsat este o suma supusa impozitului pe venitul persoanei fizice, in procent de 16%, conform art. 66 alin. (8) din Codul fiscal. Normele de aplicare pentru acest articol, regasite la pct. 143^2 din HG 44/2004, exemplifica chiar cu situatia de dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice.

b) din punctul de vedere al TVA, daca s-a dedus TVA la achizitie, observam 2 aspecte:

- potrivit art. 128 alin. (5) din Codul fiscal, distribuirea de active in urma dizolvarii fara lichidare a societatii comerciale este considerata o livrare cu plata prin efectul legii si se colecteaza TVA daca s-a dedus TVA la achizitia/productia bunurilor distribuite;

- daca se efectueaza o distribuire de bunuri scutita de TVA cum ar cladiri vechi, terenuri neconstruibile, atunci se impune ajustarea TVA dedus la achizitie, conform procedurilor de la art. 149 din Codul fiscal. Observam ca se impune ajustarea numai daca s-a dedus TVA la achizitie.

Tags: Taxe si Impozitedizolvare societatelichidarecodul fiscalTVAbilantul de lichidare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Dizolvare societate fara lichidare. E obligatoriu bilantul de lichidare?
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special