Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stoc de marfa in unitatile cu amanuntul. Metode de conducere a contabilitatii
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 3479 / Rating utilizatori: 4 din 2 voturi
Supunem atentiei dvs. cazul unei societati care vinde carti (achizitionate sau editate in regim propriu) direct catre populatie.
Vom vedea ce metoda de contabilizare este mai potrivita pentru aceasta societate.
Solutia consultantului:
In comertul cu amanuntul poate fi utilizata metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda.
In aceasta situatie, costul bunurilor vandute se calculeaza prin deducerea valorii marjei brute din pretul de vanzare al stocurilor. Orice modificare a pretului de vanzare presupune recalcularea marjei brute.
Pe de alta parte, in OMFP 3512/2008 privind aprobarea Normelor Metodologice din 27 noiembrie 2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, la litera D), punctul 30 sint recomandate diferite metode privind evidenta contabilitatii stocurilor, in functie de tipul acestora si de specificul activitatii:
"D) Metodele de conducere a contabilitatii analitice a bunurilor
30. Contabilitatea analitica a bunurilor se poate tine pe baza uneia dintre urmatoarele metode: operativ-contabila, cantitativ-valorica, global-valorica.
Metoda operativ-contabila se poate aplica pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, marfurilor si ambalajelor.
Metoda cantitativ-valorica se poate folosi pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, marfurilor, animalelor si ambalajelor.
Metoda global-valorica se poate utiliza pentru contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor din unitatile de desfacere cu amanuntul, rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor folosite la ambalare, materialelor de natura obiectelor de inventar, echipamentelor de protectie in folosinta, precum si a altor categorii de bunuri."
Mai departe, la punctul 35 se prezinta metoda global-valorica, recomandata pentru comertul cu amanuntul:
"35.Metoda global-valorica se aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun "Fisa de cont pentru operatiuni diverse" (cod 14-6-22) si raportul de gestiune, dupa caz.
Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atit la gestiune, cit si în contabilitate, iar verificarea concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric, la perioade stabilite de unitate.
Raportul de gestiune se completeaza pe baza documentelor de intrare si de iesire a marfurilor si ambalajelor si de depunere a numerarului din vanzare, iar în fisele valorice (tinute pe gestiuni în cadrul conturilor de marfuri si ambalaje din contabilitate) înregistrarile se fac pe baza acelorasi documente.
Soldurile valorice ale marfurilor si ambalajelor aflate in gestiune se verifica pe baza raportului de gestiune predat la contabilitate sau cu ocazia inventarierii, dupa caz."
Afisarea preturilor de vinzare (asadar, afisarea pretului de vinzare cu amanuntul in unitatile de vinzare catre populatie) este o conditie obligatorie impusa de art. 67 alin. (2) din OG 99/2000
privind comercializarea produselor si serviciilor de piata:
"(2) Preturile de vinzare, preturile pe unitatea de masura si tarifele practicate se indica in mod vizibil, lizibil si fara echivoc prin marcare, etichetare si/sau afisare.".
OUG 28/199 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, impune, la art. 1 alin. (1) obligatia operatorilor care vind direct catre populatie de a utiliza case de marcat:
"(1) Agentii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."
La alin. (2) se impune obligtivitatea emiterii bonului fiscal si inminarea lui catre client:
"(2) Agentii economici prevazuti la alin. (1), denumiti în continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala."
Documentele primare utilizate in cazul metodei global valorice nu difera de cele utilizate pentru metoda cantitativ valorica.
Acestea sint:
Cazul I - carti (marfa) editate de societate:
1) bonul de predare (cod 14-3-3A) - pentru predarea la magazie a produselor finite (cartilor editate de dvs) si pentru inregistrarea in contabilitate a acestora:
345 = 711
2) bonul de transfer (cod 14-3-3A) - pentru transferul cartilor din magazia de produse finite in depozitul (magazinul) de vinzare cu amanuntul - daca ambele sint situate in aceeasi incinta - sau avizul de insotire (cod 14-3-6A), daca sint situate in incinte dispersate teritorial;
- pe baza acestui document, la magazinul de vinzare cu amanuntul se va intocmi si NIR (cod 14-3-1A), in care se va trece denumirea titlurilor, cantitatea conform document, cantitatea receptionata, pretul fara TVA de intrare in magazin (pretul de depozit, care este, de fapt, costul de productie evidentiat in 345), valoarea la pret (cost) de intrare in magazin, precum si pretul de vinzare cu amanuntul si valoarea la pret de vinzare cu amanuntul:
371 = % valoarea de vinzare cu amanuntul
345 valoarea la pret (cost) de intrare in magazin
378 adaosul comercial = (valoarea de vinzare cu amanuntul - valoarea la pret (cost) de intrare in magazin - TVA neexigibila)
4428 tva neexigibila = valoarea de vinzare cu amanuntul *9/109
3) vinzare catre populatie pe baza de bon fiscal - raport Z si raport lunar - (prin cititor de cod de bare):
5311 = %
707
4427
4) descarcarea gestiunii cu marfurile (cartile) vindute:
a) daca exista cititor de cod de bare - descarcarea se va face pe fiecare titlu in parte, cunoscindu-se cu exactitate valoarea marfii vindute, prin softul respectiv:
% = 371
607
378
4428
b) daca nu exista cititor de cod de bare - descarcarea se va face cu ajutorul coeficientului K:
K = (SIC 378 + RC 378 cumulat de la inceputul anului pina la finele perioadei de referinta) / (SID 371 + RD 371cumulat de la inceputul anului pina la finele perioadei de referinta) * 100
Nota: soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu contin TVA neexigibila.
Acest coeficient se inmulteste cu valoarea vinzarilor de marfa fara TVA, cumulat de la inceputul anului pina la finele perioadei de referinta, obtinindu-se adaosul comercial aferent vinzarilor, pe cumulat (RD 378 pe cumulat de la inceputul anului pina la finele lunii de referinta).
Din acesta, se va scadea adaosul comercial aferent vinzarilor din perioada precedenta (RD 378 de la finalul lunii precedente, pe cumulat), rezultind valoarea adaosului comercial (RD 378) aferent vinzarilor din luna curenta.
In cazul b), documentul pe baza caruia se va face inregistrarea in contabilitate a descarcarii gestiunii poate fi o nota (situatie) de calcul, conform punctului 14 alineatul al treilea din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 3512/2008
privind documentele financiar contabile.
Cazul II - carti (marfa) achizitionate de societate:
1) inregistrarea intrarii cartilor in magazin pe baza de factura si NIR (cod 14-3-1A), care se va completa identic ca la punctul 2) de mai sus, cu deosebirea ca pretul de intrare in magazin este pretul fara TVA de pe factura de achizitie:
371 = % valoarea de vinzare cu amanuntul
401 valoarea la pret de achizitie fara TVA
378 adaosul comercial = (valoarea de vinzare cu amanuntul - valoarea la pret de achizitie - TVA neexigibila)
4428 tva neexigibila = valoarea de vinzare cu amanuntul *9/109
Apoi, operatiunile de la punctele 3 si 4 de mai sus sint similare si in acest caz.
Ca urmare, in situatia unitatilor de vinzare cu amanuntul, metoda utilizata trebuie sa fie cea global-valorica, deoarece evidenta stocului de marfa se tine la pretul de vinzare cu amanuntul si, ca urmare, ar fi foarte dificil de utilizat metoda cantitativ valorica, dar cu gestiunea stocurilor evidentiata la pret de vinzare.
In ceea ce priveste metoda cantitativ valorica, aceasta presupune evidenta stocului de marfa la pret de achizitie fara TVA.
Documentele sint identice cu cele prezentate la metoda global valorica, insa cu urmatoarele diferente de completare si inregistrare:
- la intocmirea NIR-ului in unitatea de desfacere cu amanuntul, indiferent ca marfa intra prin achizitie de la furnizori (pe baza de factura) sau din productia proprie (pe baza de bon de transfer sau aviz), nu se va mai trece pretul de vinzare cu amanuntul si, implicit, valoarea la pret de vinzare cu amanuntul:
371 = 345 - pentru marfa intrata in magazin din productia proprie (pe baza de bon de transfer sau aviz si NIR):
sau
371 = 401 - pentru marfa intrata in magazin prin achizitie de la furnizori (pe baza de factura si NIR).
- descarcarea gestiunii se va face doar la valoarea de inregistrare (la valoarea pretului de achizitie), fara utilizarea conturilor 378 si 4428:
607 = 371.
In plus, la aceasta metoda trebuie intocmite fise de magazie (cod 14-3-8 si 14-3-8/a, dupa caz) pentru fiecare titlu in parte, conform punctului 33 din Normele Metodologice din 27 noiembrie 2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 3512/2008.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...