Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prevederi referitoare la incheierea conventiilor civile



Pentru a putea desfasura activitati in baza unei conventii civile, serviciul prestat trebuie sa aiba un caracter ocazional. Astfel, trebuie sa se faca delimitarea intre o activitate desfasurata in baza unei conventii civile si o activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca (activitate dependenta) deoarece organele fiscale pot reconsidera activitatea ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia.

Potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.

Activitatile care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente.

Din punct de vedere al impozitului pe venit pentru conventii civile, platitorul de venit are obligatia retinerii si platii impozitului pe venit conform art. 52 alin (1) lit. b) din Codul fiscal.

Cota de impozit este 10% sau 16% in functie de optiunea bneficiarului de venit, care se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui contract, astfel:

a) retinerea si plata integrala a impozitului in procent de 16% aplicat asupra venitului brut, caz in care persoana fizica nu depune declaratie anuala de venit global pentru venitul din conventia civila;
sau
b) retinere anticipata impozit in procent de 10% aplicat asupra venitului brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa, iar pana in data de 25 mai a anului urmator, persoana fizica va depune declaratia de venit anual 200, ocazie cu care se va regulariza impozitul de plata.

Avand in vedere ca beneficiarul venitului are si calitatea de salariat, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale in baza exceptiei prevazute la art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal.

Pentru veniturile obtinute in baza conventiilor civile, platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, conform art 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si art. 296 indice 26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Societatea va avea obligatia declararii impozitului si a contributiei retinute la sursa in Sectiunea C a Anexei nr. 1.2 - Asigurat a formularului 112.

Tags: Formulare Impozitedeclaratiiconventii civilecontributii socialeformular 112


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Prevederi referitoare la incheierea conventiilor civile
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special