BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → TVA-Caz practic: Recuperarea costurilor
Intrebare
Societatea a facut o achizitie intracomunitara pentru care a primit si o factura de transport (cu TVA romanesc).
Societatea nu a fost de acord cu marfa achizitionata si aceasta a fost returnata furnizorului de marfa din Germania. Pentru aceasta livrare de marfa a fost intocmita o alta factura de transport( cu TVA romanesc) catre societatea noastra.
In urma intelegerii cu furnizorul extern acest transport (aferent achizitiei si returului de marfa) se factureaza furnizorului.
1. Cum se factureaza acest transport din punctul de vedere a tva catre furnizorul de marfa UE(cu cod tva valabil)?
2. Cum se inregistreaza firma romanesca cu tva de pe facturile de transport?
Raspuns
Deoarece marfa achizitionata a fost returnata si firma dvs. nu a realizat venituri din activitatea de baza in baza bunurilor care au facut obiectul unei tranzactii economice anulate (productie, comert sau prestari de servicii), dar a efectuat niste cheltuieli cu transportul bunurilor respective, operatiunea respectiva reprezinta o recuperare de costuri. Recuperarea de costuri nu reprezinta o prestare de servicii propriu-zisa, motiv pentru care consider ca factura trebuie emisa catre partenerul din Germania in regim de taxare cu cota standard T.V.A. de 19%.
Faptul ca furnizorul bunurilor stabilit intr-un stat membru va comunica codul sau de inregistrare in scopuri de T.V.A. nu are nici o relevanta pentru taxarea operatiunii in Romania deoarece recuperarea costurilor nu reprezinta o prestare de servicii pentru care locul prestarii sa fie considerat in statul in care este stabilit clientul, asa cum ar fi, de exemplu, serviciile enumerate la articolul 133, alineatul (2), litera g), numerotate de la 1 la 14.
Pentru recuperarea costurilor este suficienta emiterea unei facturi (invoice, rechnung) care trebuie completata cu toate informatiile impuse de art. 155, alin. (5) din Codul fiscal. Aceste informatii se refera la:
Deoarece colectati T.V.A. pentru aceste costuri recuperate, desi marfurile au fost returnate si in cele din urma nu s-a realizat o operatiune economica de achizitie intracomunitara, aveti dreptul de deducere a T.V.A. evidentiata in facturile emise de firma care a efectuat transportul bunurilor respective.
![]() |
Spulbera orice incertitudine legata de TVA generatoare de grave erori de contabilitate! Click aici! |