Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pedepse mai aspre pentru evaziunea fiscala
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 2191 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Printre cele mai importante modificari se numara dublarea numarului de ani in cazul unor pedepse si inasprirea celor mai multe dintre sanctiunile prevazute deja pentru cazurile de evaziune fiscala.
Redam mai jos continutul acesteia:
Legea 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr. 146 din 19 martie 2013 Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control."
2. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie."
3. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale."
4. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa."
5. La articolul 9, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s‐a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s‐a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...