Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati MFP referitoare la formularul 100



Incepand cu data de 1 februarie 2013 au intrat in vigoare urmatoarele acte normative:

- O.G. nr.5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impzitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural;

- O.G. nr.6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale;

- O.G. nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.

Impozitele instituite prin actele normative de mai sus reprezinta venituri ale bugetului de stat, se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si se declara de contribuabili in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".

In M.O. nr.111/26.02.2013 a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr.195/20.02.2013.

Anexa nr. 11 "Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat" se completeaza cu cele trei obligatii fiscale, astfel:

- impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, care se regaseste la pozitia 62 din Nomenclator si care se datoreaza de catre operatorii de transport de energie electrica si gaze naturale licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, precum si de catre operatorii economici distribuitori de energie electrica si gaze naturale, licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, titulari ai unor contracte de concesiune incheiate cu Ministerul Economiei si Comertului sau cu autoritati locale;

- impozit pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, care se regaseste la pozitia 63 din Nomenclator si care se datoreaza de catre operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apartinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara activitati ca:

- exploatarea forestiera, extractia carbunelui superior, extractia carbunelui inferior, extractia petrolului brut, extractia minereurilor feroase, extractia minereurilor de uraniu si toriu, extractia altor minereuri metalifere neferoase si alte activitati extractive, precum si de catre operatorii economici care au licente de exploatare a resurselor minerale mentionate anterior , dar a caror activitate principala nu corespunde codurilor CAEN respective.

- impozit asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, care se regaseste la pozitia 64 din Nomenclator si care se datoreaza de catre operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apartinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania.

Sumele se declara in Declaratia 100 in tabelul de la pct. II "Impozite , taxe si alte contributii care nu se platesc in contul unic".

Termen de declarare/plata: lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se calculeaza aceste impozite.
Sumele reprezentand aceste impozite nu se platesc in contul unic.


In acest sens, in "Clasificatia indicatorilor privind finantele publice" aprobata prin O.M.F.P. nr. 1954/2005 la componenta "Clasificatia indicatorilor privind veniturile bugetului de stat" au fost introduse urmatoarele coduri:
* impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural : codul 12.01.11.
* impozit pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale: codul 12.01.12.
* impozit asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale : codul 12.01.13.

Sumele reprezentand aceste impozite reprezinta pentru operatorii economici cheltuieli deductibile la stabilirea profitului impozabil, in conditiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sursa: DGFP Arges

Tags: taxe si impoziteformularul 100obligatii de plata


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Noutati MFP referitoare la formularul 100
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special