Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reevaluare cladiri. Taxare inversa
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 6038 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom analiza astazi situatia unor cladiri cumparate in 2008 cu taxare inversa si reevaluate in 2012 la un pret mai mic. Vom afla, prin cele ce urmeaza, care este monografia contabila aferenta.
Solutia consultantului:
Masurile de simplificare pentru cladiri nu s-au mai aplicat in cursul anului 2008. Incepand cu anul 2008 s-a aplicat regimul normal de taxare prin colectarea efectiva a TVA, pentru cladirile noi sau scutirea de taxa pentru cladirile vechi.
Deci, este posibil ca achizitia sa fie efectuata in anul 2007.
Incepand cu anul 2008 s-a aplicat regimul normal de taxare prin colectarea efectiva a TVA, pentru cladirile noi sau scutirea de taxa pentru cladirile vechi.
Potrivit prevederilor art. 130 din Codul fiscal, in cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata. Dupa cum se precizeaza la pct. 8 alin (2) din Normele metodologice, fiecare operatiune din cadrul schimbului este tratata separat aplicandu-se prevederile prezentului titlu in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte.
Astfel in cadrul schimbului veti inregistra livrare /achizitie de bunuri imobiliare.
Din cele prezentate rezulta ca nu este vorba de o cladire noua (inclusiv modernizata) in acceptiunea legii fiscale.
Astfel, bunul imobil poate fi vandut in anul 2013 prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 141 alin. 2 lit. f) din Codul fiscal . In acest caz, trebuie sa aveti in vedere ca aplicarea acestui regim de scutire impune ajustarea sumei TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei bunului imobil. Deoarece achizitia s-a efectuat in anul 2007, ajustarea se efectueaza pentru o perioada de 13 ani cat au mai ramas din perioada de 20 ani.
Ajustarea se efectueaza obligatoriu asupra sumei totale a TVA dedusa, inscrisa in facturia emisa de vanzator care a aplicat regimul de taxare prin "masuri de simplificare" pentru care cumparatorul a efectuat inregistrarea contabila 4426 = 4426. Pentru ajustarea dreptului de deducere trebuie sa aveti in vedere precizarile de la articolul 149 privind ajustarea TVA pentru bunurile de capital si punctul 54 din Normele de aplicare a Codului fiscal.
Potrivit prevederilor alin. (3) al art. 141 din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 39 din Titlul VI al Normelor metodologice orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor scutite prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal in ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia.
Intrucat ati dedus TVA la achizitie, recomandat este sa depuneti notificare si sa livrati cladirea respectiva cu TVA.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...