Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stingerea unei creante. Inregistrari contabile
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 5690 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom analiza situatia unei firme care trebuie sa plateasca unui furnizor suma de 10.000 lei. Aceasta suma restanta este preluata de alta firma in baza unui contract de novatie. Vom afla, mai jos, care sunt inregistrarile contabile aferente.
Solutia consultantului:
Novatia este reglementata prin Codul civil la capitolul IV art. 1609 din Legea 287/2009 care se reglementeaza urmatoarele aspecte:
- la alin. (1): novatia are loc cand debitorul contracteaza fata de creditor o obligatie noua, care inlocuieste si stinge obligatia initiala;
- la alin. (2): novatia are loc cand un debitor nou il inlocuieste pe cel initial, care este liberat de creditor, stingandu-se astfel obligatia initiala. In acest caz, novatia poate opera fara consimtamantul debitorului initial.
- la alin. (3): novatia are loc si atunci cand un alt creditor este substituit celui initial, fata de care debitorul este liberat, stingandu-se astfel obligatia veche ca efect al unui contract nou.
Astfel, societatea debitoare procedeaza corect la stingerea obligatiei de plata fata de furnizorul sau in situatia in care incheie un contract de novatie in vederea cesiunii unei datorii. Efectul novatiei consta in faptul ca societatea care efectueaza cesiunea datoriei inregistreaza o alta datorie catre societatea care si-a asumat responsabilitatea platii primului creditor. De regula, contractul de novatie se incheie intre trei parti contractante, din care:
In practica, debitorul cesionar C poate fi un client al debitorului A care preia obligatia de plata a acestuia fata de furnizorul B in schimbul sumei pe care o datoreaza pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la A. Prin novatie, se schimba debitorul, adica debitorul firmei B va fi debitorul cesionar C care primeste datoria de la debitorul cedent A conform clauzelor stipulate in contractul de novatie.
In acest caz, inregistrarile contabile care se efectueaza sunt:
- stingerea datoriei catre furnizor si crearea unei noi datorii, catre noul creditor C:
401 = 462
"Furnizori" "Creditori diversi"
- stingerea prin compensare a creantei detinute de catre A fata de firma C cu datoria fata de C:
462 = 411
"Creditori diversi" "Clienti"
Asa cum se poate constata, inregistrarile contabile se efectueaza in functie de clauzele contractului de novatie.
In situatia in care datoria debitorului cedent A catre creditorul B este egala cu creanta asupra debitorului cesionar A, fara a interveni sume suplimentare de natura comisioanelor sau a dobanzilor, operatiunea este considerata, pur si simplu, de natura decontarilor, fara a fi o operatiune de natura serviciilor care intra in sfera de aplicare a impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...