Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reglementari privind impozitul pe veniturile nerezidentilor
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 2705 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
De la 1 februarie 2013 se aplica noile reglementari in ceea ce priveste impozitul pe veniturile nerezidentilor obtinute din Romania.
Impunerea veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti este tratata in Codul fiscal , in principal, la Titlul V.
Modificarile aprobate prin OUG 8/2012 privind impunerea nerezidentilor, aplicabile de la 01.02.2013, se refera la:
- reformularea prevederilor privind veniturile din servicii, in sensul comasarii dispozitiilor lit. i) si k);
- abrogarea prevederilor referitoare la cota de impunere de 10% aplicata asupra veniturilor din dobanzi obtinute de persoanele juridice rezidente in Comunitatea Europeana, atunci cand nu prezentau certificatul de rezidenta fiscala;
- introducerea unei prevederi referitoare la cota de impunere a veniturilor prevazute la art. 115 lit. a) - g), k) si l), atunci cand veniturile sunt realizate de persoane rezidente in state cu care Romania nu are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri sau conventii in care nu este prevazut schimbul de informatii.
Conform noilor reglementari ale art. 115, alin. (1) lit. k, veniturile din prestari de servicii prestate atat in Romania cat si in afara ei sunt impozitate prin retinere la sursa, incepand cu data de 1 februarie 2013.
In vederea impozitarii acestor venituri, intervin doua intrebari importante:
- daca veniturile sunt realizate prin intermediul unui sediu permanent,
- daca da, care sunt profiturile pentru care sediul permanent trebuie sa plateasca impozit.
Daca veniturile sunt realizate in afara unui sediu permanent, cota de impunere este de 16% si se aplica atunci cand:
- nu sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri,
- beneficiarul de venit nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala.
Rezulta ca pentru a nu impozita in Romania veniturile de natura prestarilor de servicii, realizate de o persoana nerezidenta si aplicarea prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri, respectiv ale art. 7 "Profiturile intreprinderii" persoana nerezidenta trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala la data primirii venitului.
Daca la data platii venitului, persoana fizica sau juridica straina nu prezinta documentul, societatea din Romania trebuie sa retina impozitul, sa-l declare si sa-l plateasca la bugetul de stat. Atunci cand primeste certificatul de rezidenta fiscala, in limita perioadei legale de prescriptie, societatea din Romania solicita organului fiscal restituirea impozitului, la cererea persoanei straine.
Pentru impozitele retinute la sursa, platitorii de venit trebuie sa depuna o declaratie informativa la organul fiscal competent pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat (de ex., in anul 2013 pentru anul 2012).
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...