Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stabilirea contributiilor sociale in cazul unui cetatean strain
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 2422 / Rating utilizatori: 2.5 din 2 voturi
Cetatenii straini care sunt angajati in Romania beneficiaza de un regim special de salarizare in ceea ce priveste retinerea si virarea contributiilor sociale catre stat. Astfel, tratamentul aplicat in cazul acestor venituri tine cont de cetatenia acestor persoane, domiciliu si tratatele in vigoare incheiate cu unele tari, in cazul in care acestea exista.
Potrivit art. 396 indice 3 din Codul fiscal lit. a) si b) sunt contribuabilii ai sistemelor de asigurari sociale, atat persoanele fizice rezidente cat si persoanele fizice nerezidente care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
In cazul persoanelor care nu au cetatenia romana, cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European ori cetatenia Confederatiei Elvetiene se aplica acordul sau conventia in domeniul securitatii sociale daca s-a incheiat o astfel de conventie cu statul respectiv.
Asadar, daca potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, contributiile sociale se datoreaza in Romania, pentru veniturile din salarii obtinute de cetateanul strain se datoreaza toate contributiile sociale in mod similar veniturilor din salarii obtinute de un cetatean roman.
Prin urmare, pentru veniturile salariale obtinute de cetateanul strain se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributiile de asigurari sociale datorate de angajator si salariat bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator si salariat bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit art. 4 din Legea 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...