Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografie contabila: PFA. Refacturare cheltuieli
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 5593 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Supunem atentiei dvs. cazul unei societati care a facut unele cheltuieli pentru un PFA in cadrul unei detasari in Germania. Societatea platitoare doreste sa refactureze costurile de transport si de cazare. Vom afla, mai jos, care este monografia contabila in acest caz.
Solutia contabila:
Pentru a se putea realiza o astfel de operatiune, trebuie sa existe un contract, o conventie prin care sa se stipuleze faptul ca societatea va plati in numele propriu, dar pentru PFA serviciile respective.
Din punctul de vedere al TVA, in aceasta situatie, societatea va aplica structura de comisionar, in sensul ca va refactura catre PFA serviciile respective, transformandu-se in cumparator revanzator.
Societatea va refactura fara TVA catre PFA cazarea din Germania, serviciul nefiind impozabil in Romanaia, intrucat locul prestarii este acolo unde se afla imobilul, iar transportul il va refactura, de asemenea, fara TVA, deoarece este vorba de transportul de persoane, pentru care locul prestarii este locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse.
Pe factura emisa catre PFA se fac urmatoarele mentiuni, in ceea ce priveste TVA:
- neimpozabil in Romania conform art. 133 alin. (4) litera a) cod fiscal - pentru partea de cazare;
- scutit de tva conform art. 133 alin. alin. (4) litera b) si art. 143 alin. (1) litera g) cod fiscal - pentru transport.
Din punctul de vedere al inregistrarii contabile, se aplica prevederile punctului 253 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , conform caruia "Sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sint considerate cumparatori revanzatori."
Monografia contabila este urmatoarea:
- primirea facturilor de cazare si avion pe numele societatii:
461 = 401 - cazare
461 = 401 - avion
- achitarea facturilor:
401 = 5121
- refacturarea acestora catre PFA, fara TVA:
4111 = 461 - cazare
4111 = 461 - avion
- incasarea sumelor de la PFA:
5121 = 4111
Se observa ca sumele respective nu vor afecta cheltuielile si veniturile societatii, intrucit acestea sunt platite in numele altei persoane, nereprezentind venituri, respectiv cheltuieli din activitatea curenta a societatii.
Baza legala:
- punctul 6 alin. (3) si (4) din normele date in aplicarea art. 128 din cod fiscal;
- punctul 19 alin. (4) din normele data in aplicarea art. 137 alin. (3) din codul fiscal.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...