Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sistemul TVA la incasare
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 4254 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Analizam cazul unei societati care in luna decembrie 2012 a emis facturi de avansuri catre clienti si a si incasat aceste sume (4000 lei + TVA 960 lei). In luna ianuarie emite factura definitiva catre client (8000 lei+ 1920 lei TVA). Cum va conta TVA din factura si cum va intocmi factura?
Aflati, mai jos, raspunsul consultantului.
Raspuns:
Odata cu emiterea facturii definitive in luna ianuarie 2013, se va proceda la stornarea facturii emise in luna decembrie 2012, aplicand sistemul TVA la incasare doar pentru diferenta de 50% care nu a fost incasata in avans.
Acest aspect este reglementat prin normele metodologice de aplicare ale art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal , la punctul 16^2 alin. (3) "Persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal pentru toate operatiunile realizate, cu exceptia operatiunilor care nu au locul livrarii/prestarii in Romania conform prevederilor art. 132 si 133 din Codul fiscal , precum si a operatiunilor prevazute la art. 134^2 alin. (6) lit. a) - e) din Codul fiscal , pentru care se aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA prevazute la art. 134^2 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
Potrivit prevederilor art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal , pe facturile emise de persoanele care aplica sistemul TVA la incasare este obligatorie mentiunea <>, cu exceptia operatiunilor pentru care persoanele respective au obligatia sa aplice regulile generale de exigibilitate prevazute la prima teza."
Pe factura astfel emisa, in dreptul sumei de 4.000 lei + TVA 960 lei, neincasata la data emiterii facturii se inscrie mentiunea "TVA la incasare" reglementata prin art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal. Astfel, se considera ca:
- pentru suma de 4.960 lei incasata in avans in anul 2012 s-a aplicat regula generala privind exigibilitatea TVA reglementata prin art. 134^2 alin. (2) lit. b) "(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: ....
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.". Aceasta suma se exclude de la aplicarea sistemului TVA la incasare deoarece exigibilitatea TVA a intervenit inainte de intrarea in sistemul TVA la incasare.
- pentru diferenta de 4.960 lei care nu este incasata la data emiterii facturii se aplica regulile speciale privind exigibilitatea reglementate prin art. 134^2 alin. (3) si alin. (5) din Codul fiscal .
Situatia prezentata de dvs. este reglementata in mod expres prin art. 134^2 alin. (7) lit. a) paragraful 1 care se refera la facturile emise inainte de intrarea in sistem "In cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea in sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
a) in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt sau nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa intrarea in sistemul TVA la incasare, nu se aplica prevederile alin. (3) si (5). In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, care au fost ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data intrarii persoanei impozabile in sistem, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) pentru diferentele care vor fi facturate dupa data intrarii in sistemul de TVA la incasare al persoanei impozabile;".
Pe factura definitiva emisa se vor regasi 3 pozitii:
- prima pozitie pentru valoarea totala a bunurilor din care baza de impozitare a TVA lei 8.000 lei si TVA de 1.920 lei, din care:
- a doua pozitie pentru valoarea incasata in avans din care baza de impozitare a TVA lei 4.000 lei si TVA de 960 lei. Aceasta suma se inscrie cu semnul minus si mentiunea "regularizare avans 2012". Aceasta suma se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari la "operatiuni exigibile". Concomitent, in jurnalul pentru vanzari se inscrie, in negru, aceiasi suma la operatiuni exigibile si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 intocmit pentru luna ianuarie 2013 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".
- a treia pozitie pentru valoarea neincasata la data livrarii bunurilor ca fapt generator, din care baza de impozitare a TVA lei 4.000 lei si TVA de 960 lei. In dreptul acestei sume se inscrie mentiunea "TVA la incasare". Aceasta suma se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari la "operatiuni neexigibile" si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 intocmit pentru luna ianuarie 2013 la randul A "Livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate a caror TVA aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare",.
Factura astfel emisa se contabilizeaza astfel:
411 = % 9.920
707 8.000
4427 960
4428 960
concomitent cu regularizarea avansului incasat:
419 = 4427 960 (cu semnul minus) sau 4427 = 419 in functie de posibilitatile oferite de programul informatic de contabilitate.
Avansul incasat in luna decembrie 2012 se inchide prin inregistrarea contabila 419 = 411 cu suma de 4,960 lei.
Sumei TVA de 960 lei inregistrata in creditul contului 4428 va deveni exigibila la incasarii, de exemplu in lun februarie 2013, moment in care se va efectua inregistrarea contabila 4428 = 4427.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...