Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratia 600
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 5419 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Intrebare: Pana la data de 31.01 titularul unei intreprinderi individuale trebuie sa depuna declaratia 600 la Administratia Finantelor Publice. Cum trebuie sa completez veniturile lunare din aceasta declaratie? De unde trebuie sa iau veniturile pe ianuarie, februarie, martie etc. Trebuie sau veniturile si chetuielile din lunile respective pe anul precedent, respectiv 2012?
Solutia consultantului:
Confrom art 296^22 alin.1, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale este de minim 35% din castigul salarial mediu brut si maxim de 5 ori nivelul acestui castig.
Redam mai jos aceste prevederi:
ART. 296^22 Baza de calcul
(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.
Mentionam ca pentru anul 2012 baza de calcul minima a fost 741 lei /luna si maxim de 3705 lei/luna
Astfel, pentru suma minima asigurata de 741 lei/luna se datoreaza o contributie lunara de 232 lei (cota fiind de 31,3%), iar pentru suma maxima asigurata de 3705 lei, se datoreaza o contributie de 1160 lei/luna
Remintim faptul ca salariu mediu brut pe economie este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, buget care pentru anul 2013 nu a fost inca aprobat, fiind posibil sa se aprobe un alt nivel al acestui castig mediu brut pe economie.
Va recomandam insa, pana la aparitia legii de aprobare a bugetului asigurarilor sociale de stat, sa declarati sumele minime valabile pentru anul 2012.
Prin urmare, in Declaratia 600 nu se decalara venitul net efectiv realizat, ci suma minima de 741 lei /lunar - maxim 3705 lei/lunar
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...