Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Obligatii fiscale si obtinerea certificatului constatator
Publicat de catre Fiscalitatea.roNr. vizualizari: 3890 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Prezentam mai jos cazul unei societati care detine magazine de desfacere a produselor nealimentare si care doreste sa comercializeze prin intermediul acestor magazine si unele bauturi alcoolice si tigari.
In conditiile in care aceste produse sunt achizitionate din intern, vom raspunde urmatoarelor intrebari:
1. Este societatea obligata sa isi scoata certificat constatator pe fiecare punct de lucru (magazine, sectoare difererite) cu completarea noilor activitati (comercializare bauturi alcoolice + tigari)?
2. Trebuie sa se inregistreze ca si platitor de accize? Dar in situatia in care achizitiile se fac din afara?
3. Daca bauturile alcoolice sunt folosite nu in scopul revanzarii, ci in scopuri de protocol in magazin (pentru clienti) ce prevederi ar trebui luate in calcul?
4. Exista obligatii declarative si fiscale, speciale pentru comercializarea acestor produse?
Solutia consultantului:
Tinand cont de domeniul de activitate mentionat de dumneavoastra, respectiv 4700, element care nu ajuta la stabilirea formei de comercializare pe care doriti sa o practicati in cazul bauturilor alcoolice si al tigaretelor si avand in vedere sintagma folosita in prezentarea dumneavoastra, respectiv magazine de desfacere a produselor nealimentare, consideram ca va referiti la comert cu amanuntul. Numai in aceste conditii, raspunsurile de mai jos sunt valabile.
1. Pentru a putea comercializa cu amanuntul bauturi alcoolice si produse din tutun, societatea dumneavoastra trebuie sa aiba inscrisa in obiectul de activitate o astfel de activitate, mentiune care ar trebui sa se regaseasca in actul constitutiv inscris la Oficiul Registrului Comertului. In ceea ce priveste punctele de lucru prin care societatea isi desfasoara activitate, acestea trebuie sa fie declarate la autoritatea competenta.
Din metodologia de lucru a Oficiului Registrului Comertului, certificatul constatator se elibereaza pe societate si contine informatii si date privind existenta si identificarea acesteia ca entitate in mediul economic, inclusiv punctele de lucru prin care se desfasoara activitatea, precum si activitatea desfasurata prin acele puncte de lucru.
2. Obligatia de inregistrare ca platitor de accize intervine, in principal, atunci cand operatorul economic desfasoara operatiuni cu produse accizabile care determina faptul generator al accizelor sau pentru care accizele vor deveni exigibile potrivit art. 2065, respectiv art. 2066 de la titlul VII - Accize si alte taxe speciale din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.
In exemplul dat de dumneavoastra, si anume in cazul bauturilor alcoolice si al tigaretelor (in terminologia folosita de Codul fiscal ) achizitionate din intern (consideram ca este vorba de achizitii efectuate de la operatori economici inregistrati in Romania si nu de faptul ca produsele ar fi fabricate in Romania) si ulterior comercializate cu amanuntul prin magazinele proprii de desfacere, putem vorbi de produse accizabile cu accize platite.
Acest fapt presupune ca accizele au fost deja percepute si chiar platite la bugetul de stat de catre operatorul economic care avea astfel de obligatii potrivit legii, precum antrepozitarul autorizat pentru productie si/sau depozitare, destinatarul inregistrat, importatorul de bauturi alcoolice si tigarete sau comerciantul de bauturi alcoolice (vin, sampanie) achizitionate de la un comerciant situat in alt stat membru, altul decat un antrepozitar autorizat.
Atentie! Tigaretele nu pot fi achizitionate intracomunitar de catre un simplu comerciant, intrucat acestea trebuie sa fie timbrate corespunzator legislatiei din Romania, iar comerciantul nu poate avea drept de marcare. De asemenea, aceeasi regula se aplica si bauturilor alcoolice care intra sub incidenta sistemului de marcare prin banderole.
Vinul si sampania, potrivit legislatiei actuale, nu intra sub incidenta sistemului de marcare.
In consecinta, societatea dumneavoastra nu are obligatia de a plati accize pentru bauturile alcoolice si tigaretele achizitionate din intern si comercializate la preturi cu amanuntul prin magazinele proprii de desfacere.
Obligatia de plata a accizelor, precum si alte sanctiuni, ar putea sa va revina numai atunci cand nu puteti face dovada provenientei legale a respectivelor produse sau acele produse au fost fabricate in mod neregulamentar, adica in afara legii.
In situatia in care produsele sunt achizitionate dintr-un stat membru sau provin din operatiuni proprii de import, societatea dumneavoastra trebuie sa indeplineasca obligatiile fiscale specifice regimului accizelor, si anume:
- inregistrarea ca platitor de accize;
- autorizarea in calitate de destinatar inregistrat sau importator autorizat, dupa caz sau notificarea in calitate de comerciant pentru efectuarea achizitiilor intracomunitare;
- declararea si plata accizelor.
3. Totusi, actiunile de protocol se rezuma la acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.
4. In cazul comercializarii cu amanuntul, din punct de vedere al regimului accizelor, aveti ca obligatie asigurarea respectarii preturilor de vanzare cu amanuntul declarate, de catre cei carora le revine aceasta obligatie, in vigoare la momentul vanzarii tigaretelor.
De asemenea, tot ca obligatie de respectat de dumneavoastra, ar fi dispozitia prevazuta la art. 20669 alin. (13)din Codul fiscal , care vizeaza interdictia de a comercializa produse accizabile sub costurile de productie in cazul producatorului sau a costurilor de achizitie in celelalte cazuri, la care se adauga acciza si TVA.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...