Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pactul fiscal a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013



In urma ratificarii de catre 12 state membre din zona euro, tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul uniunii economice si monetare, supranumit si "Pactul fiscal", a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013. In principal, tratatul are in vedere consolidarea disciplinei fiscale in cadrul zonei euro prin intermediul "regulii privind un buget echilibrat " si al mecanismului de corectie automata.

Tratatul va avea forta juridica obligatorie, ca acord international, si va fi deschis tarilor din UE care nu l-au semnat de la inceput.

Tratatul a fost conceput ca urmare a deciziei liderilor din zona euro din decembrie 2011 potrivit careia erau necesare masuri mai ferme pentru a consolida stabilitatea in zona euro. Tratatul a fost semnat la 2 martie 2012 de catre 25 de tari din UE.

Se doreste implementarea cat mai rapida a acestuia astfel ca in urmatorii cinci ani ar trebui luate masurile necesare pentru realizarea acestui lucru.

Limitarea deficitelor - regula privind un buget echilibrat

Noul tratat include cerinta ca bugetele nationale ale statelor membre participante sa fie echilibrate sau in surplus. Acest obiectiv va fi considerat ca indeplinit daca deficitul public structural anual al acestora nu depaseste 0,5 % din PIB-ul nominal.

Pe langa aceasta, deficitul trebuie, de asemenea, sa fie in concordanta cu valoarea minima de referinta specifica fiecarei tari pentru sustenabilitatea pe termen lung. Aceasta valoare este stabilita de componenta preventiva a Pactului de stabilitate si de crestere. Traiectoria de ajustare in directia indeplinirii acestui obiectiv este evaluata in fiecare an in contextul semestrului european.

Devierea temporara de la aceasta "regula privind un buget echilibrat" este permisa numai in circumstante economice exceptionale, de exemplu in timpul unor declinuri drastice in economie. In cazul in care deficitul public se situeaza cu mult sub valoarea de referinta de 60% din PIB, limita pentru deficit poate fi stabilita la 1% din PIB.

Mecanismul de corectie automata

In cazul in care un stat membru se abate de la regula privind un buget echilibrat , va fi declansat un mecanism de corectie automata. Statul membru va trebui sa corecteze devierile pe parcursul unei perioade definite.

Mecanismul va respecta pe deplin prerogativele parlamentelor nationale.

Transpunerea normelor in legislatia nationala

Statele membre vor avea obligatia de a introduce aceasta cerinta referitoare la disciplina bugetara si la mecanismul de corectie automata in sistemele lor juridice nationale, de preferinta la nivel constitutional.

Termenul pentru indeplinirea acestei obligatii este de cel mult un an (si anume pana la 1 ianuarie 2014) de la intrarea in vigoare a tratatului.

Curtea Europeana de Justitie

In cazul in care un stat membru nu isi va respecta obligatia de a transpune la timp "regula privind un buget echilibrat" si mecanismul de corectie, Curtea de Justitie a UE va avea competenta de a se pronunta asupra acestei chestiuni.

Hotararea Curtii va avea un caracter obligatoriu si, in cazul in care nu va fi respectata, va putea atrage dupa sine penalitati de pana la 0,1% din PIB.

Daca moneda statului respectiv este euro, aceasta suma se va achita catre Mecanismul european de stabilitate, iar daca nu, plata se va face catre bugetul general al UE.

Modificarea procedurii aplicabile deficitelor excesive

Procesul decizional in contextul procedurii aplicabile deficitelor excesive va avea un caracter automat intr-un grad mai ridicat decat in prezent: statele membre din zona euro convin sa sprijine recomandarile si propunerile Comisiei de acte ale Consiliului, cu exceptia cazului in care o majoritate calificata a statelor respective se pronunta impotriva.
In plus, un stat membru care face obiectul unei proceduri aplicabile deficitelor excesive va trebui sa instituie un "program de parteneriat bugetar si economic".

Programul va include o descriere detaliata a reformelor structurale pe care fiecare stat membru va trebui sa le puna in aplicare in scopul asigurarii unei corectari eficace si sustenabile a deficitului sau.

Aceste programe vor fi inaintate Consiliului si Comisiei spre aprobare. Punerea lor in aplicare va fi monitorizata in conformitate cu normele Pactului de stabilitate si de crestere.

Coordonarea suplimentara

Statele membre parti la tratat vor inainta catre Comisia Europeana si catre Consiliu rapoarte referitoare la planurile lor de contractare a datoriei publice. In plus, statele respective vor discuta si, dupa caz, se vor coordona, intre ele si cu institutiile UE, inainte de orice reforma economica majora pe care o preconizeaza.

Guvernanta in zona euro

Sefii de stat sau de guvern ai statelor membre din zona euro se reunesc cel putin de doua ori pe an in "reuniuni la nivel inalt ale zonei euro", la care participa si Comisia Europeana.
Acestia aleg presedintele reuniunii la nivel inalt a zonei euro cu majoritate simpla. Presedintele Bancii Centrale Europene si presedintele Parlamentului European pot fi, de asemenea, invitati la reuniunile la nivel inalt ale zonei euro.

Dupa caz si cel putin o data pe an, liderii statelor membre din afara zonei euro care au ratificat tratatul participa, de asemenea, la aceste reuniuni.

Cooperarea dintre parlamente

Parlamentul European si parlamentele nationale ale statelor membre participante vor coopera in ceea ce priveste chestiunile referitoare la politicile bugetare si alte chestiuni care fac obiectul tratatului.

In acest scop, acestea vor institui un organism constituit din reprezentanti ai comisiilor de resort din cadrul Parlamentului European si al parlamentelor nationale. Organismul respectiv va decide singur asupra modului sau de organizare.

Sursa: IMM Romania

Tags: pactul fiscal1 ianuarie 2012consiliul UEzona euromecanismul de corectie automata


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pactul fiscal a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special