Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial, nr. 887/27.12.2012, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nr. 1.950/2012, prin care au fost aprobate modelul si continutul formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, precum si Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat.
Depunerea declaratiilor
Prevederile actului normativ reglementeaza modelul si continutul formularelor 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs, 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04, 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor", cod 14.13.01.01/dv, 120 "Decont privind accizele", cod 14.13.01.03, 130 "Decont privind impozitul la titeiul din productia interna", cod 14.13.01.05.
Formularele mentionate si Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se utilizeaza pentru declararea impozitelor si taxelor datorate incepand cu 1 ianuarie 2013.
Prin exceptie formularele mentionate se utilizeaza pentru obligatiile datorate incepand cu trimestrul IV 2012 in urmatoarele situatii:
- pentru definitivarea impozitului pe profit anual datorat pentru anul 2012, din activitatile desfasurate in asociere, de catre persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane;
- pentru declararea redeventelor rezultate din contractele de concesiune, arenda si alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola.
Organul fiscal competent
Formularele 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", 120 "Decont privind accizele" si 130 "Decont privind impozitul la titeiul din productia interna" se depun la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabili.
Declaratia privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor, formular 104 se depune la organul fiscal in a carui evidenta este inregistrata fiscal asocierea. in situatia in care asocierea nu are obligatia sa se inregistreze fiscal, declaratia se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata persoana desemnata pentru indeplinirea obligatiilor fiscale pentru fiecare asociat.
Modul de depunere
Declaratiile se completeaza cu ajutorul programului de asistenta care poate fi descarcat de pe website-urile:
- ANAF, de la adresa www.anaf.ro, categoria Declaratii electronice/Decarcare declaratii.
Formularele se depun la organul fiscal competent, in format .pdf, cu fisier .xml atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale.
Formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor" se depune, intotdeauna, insotit de formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".
In cazul formularului 100, pentru declararea unei obligatii de plata, pentru aceeasi perioada de raportare, nu se utilizeaza simultan mai multe metode de depunere a declaratiilor fiscale.
Sursa: DGFP Valcea