Publicat de catre Contabilul.ro
Nr. vizualizari: 2165 /
Rating utilizatori: 5 din 1 vot
O firma din Romania a facturat diverse servicii catre o firma americana care nu transmis codul fiscal catre aceasta. Ulterior asociatii firmei americane nu au mai fost de gasit. Vom stabili in ce masura mai este necesar ca societatea sa mai inregistreze aceasta factura de venit in contabilitate in conditiile in care nu exista cod de identificare fiscala si nici nu mai exista vreo posibilitate de incasare a venitului potential.
Solutia consultantului:
Conform pct. 156 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
NOU! 50 de reguli si tehnici bugetare clar explicate
va ajuta acum la elaborarea si executia corecta a bugetelor locale!
Din coroborarea dispozitiilor art. 41 pct.1 cu dispozitiile art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii 82/1991 efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei.
Veniturile se inregistreaza in contabilitate in conformitate cu prevederile pct. 259 din reglementarile contabile mai sus mentionate. Potrivit acestuia, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.
Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.
In cazul lucrarilor de constructii, recunoasterea veniturilor se face pe baza actului de receptie semnat de beneficiar, prin care se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.
Contravaloarea lucrarilor nereceptionate de beneficiar pana la sfarsitul perioadei se evidentiaza la cost, in contul 332 "Servicii in curs de executie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie".
Asadar, societatea are obligatia de a inregistra in contabilitate toate operatiunile efectuate. Veniturile din serviciile prestate se vor inregistra in contabilitate in conformitate cu reglementarile contabile, neavand nicio relevanta din acest punct de vedere faptul ca societatea nu isi poate recupera creanta si nu detine codul de inregistrare al beneficiarului.