Publicat de catre Fiscalitatea.ro
Nr. vizualizari: 2207 /
Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom stabili mai jos daca pentru veniturile obtinute din arendarea terenurilor din patrimoniul personal, incepand cu 1 iulie 2012 se retine si contributie la sanatate 5,5%. De asemenea, vom vedea cine are obligativitatea retinerii si platii contributiei la sanatate.
Raspuns:
In principiu, persoanele care obtin venituri din arendarea terenurilor din patrimoniul personal (adica, din cedarea folosintei bunurilor - pct. 133 din Normele metodologice date in aplicarea art. 61 din Codul fiscal ) sunt considerate contribuabili in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, in baza art. 29627 alin. 1 lit. a din Codul fiscal.
Dupa cum se stabileste la art. 29627 alin. 2 din Codul fiscal obligatia datorarii acestei contributii revine persoanelor fizice arendatoare, care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I al Titlului IX2 din Codul fiscal (din salarii, din pensii peste 740 lei, din indemnizatiile administratorilor etc.), venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri din activitati independente (intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere etc.), venituri din activitati agricole etc.
Ca urmare, datoreaza CASS numai arendatorii persoane fizice care nu au calitatea de salariat, pensionar, somer, intreprinzator individual si nu realizeaza niciun venit in aceasta calitate.
Contributia la asigurarile sociale de sanatate datorata de persoanele fizice ce obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (arendarea terenurilor) este stabilita de organul fiscal de domiciliu, prin decizie de impunere anuala, prin valorificarea informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din evidenta fiscala pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, in cazul in care venitul net se stabileste prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, dupa cum se stabileste la art. 29628 lit. a si d si art. 29631 din Codul fiscal.
Rezulta ca pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor CASS nu se retine la sursa, ci se stabileste de organul fiscal, iar persoana obligata la plata contributiei este chiar arendatorul, in baza deciziei de impunere anuala emisa de organul fiscal competent.